Skip to main content

Kosovo podnelo zahtev za punopravno članstvo u Savetu Evrope

Jugoslavija 12. maj 2022.
2 min čitanja

Kosovo je danas zvanično podnelo zahtev za punopravno članstvo u Savetu Evrope koji je prosleđen Komitetu ministara te panevropske organizacije na dalju proceduru.

Potvrđujemo da smo primili zahtev za članstvo Kosova i prosledili ga Komitetu ministara u skladu sa statutom Saveta Evrope, rečeno je agenciji Beta u pres službi SE.

Aplikaciju za članstvo Kosova u SE lično je danas u Strazburu predala šefica kosovske diplomatije Donika Gervala Švarc, objavio je Tviteru Šar Jakupi, šef njenog kabineta.

Vlada Kosova prethodno je na elektronskoj sednici načelno usvojila Inicijativu za članstvo Kosova u Savetu Evrope i obavezala Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore da sve procedure za članstvo sprovodi na osnovu važećeg zakonodavstva.

U saopštenju Vlade Kosova se navodi da je Savet Evrope najstarija međuvladina organizacija u Evropi čija je osnovna svrha da obezbedi saradnju i jedinstvo u oblasti ljudskih prava, demokratije i vladavine prava, “koja su zagarantovani Ustavom Kosova”.

Prema dosadašnjim iskustvima i proceduri, od podnošenja zahteva za prijem do statusa punopravne članice Saveta Evrope može proteći i više godina.

Prvi korak na putu do članstva jeste dobijanje podrške više od dve trećine članova Komiteta ministara Saveta Evrope da se zahtev uzme u razmatranje.

Komitet ministara čine šefovi diplomatija svih zemalja članica ili njihovi izaslanici. Većina od ukpuno 46 zemalja članica, koliko SE broji posle suspenzije Rusije iz članstva, priznaje nezavisnost Kosova, pa se očekuje da će u Komitetu ministara kosovske vlasti uspeti da obezbede potrebnu dvotrećinsku podršku za prvi korak ka članstvu.

Naredni korak je da jedna od zemalja članica Saveta Evrope mora kosovski zahtev za članstvo da stavi na dnevni red i glasanje u Komitetu ministara ili na godišnjoj ministarskoj sednici.

Po dobijanju dvotrećinske većine u tom telu, zahtev se prosleđuje Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope.

Potencijalna članica mora ispunjavati kriterijume Saveta Evrope u domenu demokratije, poštovanja ljudskih prava i vladavine prava. Proces usklađivanja sa standardima Saveta Evrope kontrolišu poslanici Parlamentarne skupštine.

Iskustva drugih zemalja pokazuju da usklađivanje može potrajati i više godina, a dužina procesa zavisi isključivo od zemlje koja želi da pristupi u članstvo.

Ukoliko na kraju tog procesa zemlja koja aplicira za članstvo dobije dvotrećinsku većinu glasova i u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, zahtev se vraća Komitetu ministara na konačnu potvrdu.

Savet Evrope već ima kancelariju u Prištini preko koje realizuje programe podrške kosovskim institucijama i jačanju vladavine prava i zaštite kulturnog nasleđa, a Kosovo je do sada uspelo da postane punopravna članica u nekim telima Saveta Evrope, poput Banke za razvoj SE (CEB) i Venecijanske komisije.

(Beta, foto: Wikimedia)