Skip to main content

Đukanović: Nasušno nam je potrebna poruka da sve zemlje Zapadnog Balkana imaju mjesto u EU

Jugoslavija 12. maj 2022.
< 1 min čitanja

"Potrebno dodatno razgovarati šta se sve podrazumijeva pod idejom političke zajednice, koju je saopštio predsjednik Makron"

Nasušno nam je potrebna poruka da sve zemlje Zapadnog Balkana imaju mjesto u EU, poručio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović nakon neformalne večere za šest lidera Zapadnog Balkana u Briselu.

On je to rekao komentarišući nedavnu izjavu predsjednika Francuske Emanuela Makrona koji je predložio formiranje “Evropske političke zajednice” za zemlje koje imaju status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji ili žele da podnesu zahtjev za isto.

“Ta izjava sama po sebi ima težinu. Dakle, nije riječ samo o trenutnom predsjedavanju Evropskom unijom od strane Francuske, nego o izjavi koju saopštava predsjednik jedne od najvećih evropskih zemalja i samim tim zemalja koje imaju izuzetno veliki uticaj u kreiranju politike EU”, istakao je Đukanović.

On smatra da će trebati dodatnog razgovora na tu temu, šta se sve podrazumijeva pod idejom političke zajednice, koju je saopštio predsjednik Makron.

“Ali nezavisno od toga, meni se čini da je sada nama nasušno potrebna poruka da sve zemlje Zapadnog Balkana imaju mjesto u EU, i da će tempo zauzimanja tog mjesta zavisiti samo od jednog faktora – od naše sposobnosti da realizujemo reforme, dostignemo standarde, i da ćemo dalje afirmišući politiku regate svako iskoristiti svoju šansu zavisno od svojih sposobnosti. Ne zebem od toga, to će razviti zdravu konkurenciju na Zapadnom Balkanu i siguran sam da će u krajnjoj liniji u ne tako dalekom periodu dovesti do člansta svih zemalja u EU “, poručio je Đukanović.

(Antena M)