Skip to main content

Kori Udovički: Na 10 dinara pomoći privredi tek jedan otišao „u ruke“ najpogođenijih

Info 30. мар 2021.
2 min čitanja

Glavna ekonomistkinja Centra za visoke ekonomske studije (CEVES) Kori Udovički ocenila je da su državni paketi pomoći privredi izdašna uranilovka, ekonomski neefikasna i ljudski nesolidarna, i ukazala da je na svakih 10 dinara pomoći tek jedan dinar otišao „u ruke“ najpogođenijih sektora i preduzeća.

Udovički je na Forumu malih i srednjih preduzeća, u organizaciji InStore magazina, prikazala rezultate ankete CEVES među 1.000 malih i srednjih preduzeća i 500 preduzetničkih radnji, koji su pokazali da su od izbijanja pandemije najveći rast zabaležili IKT, državni sektor, poljoprivreda i finansije, da su „umereno dobro prošli“ građevinarstvo, trgovina i transport, dok su korona krizom najpogođeniji sektori stručnih i ličnih usluga, zabave, smeštaja i ishrane, koji zapošljavaju 350.000 ljudi.

„S druge strane, milijardu evra iz paketa pomoći države otišlo je umereno pogođenima, 402 miliona blago pogođenima, a oko 183 miliona evra ili 11 odsto najpogođenijim, što znači da je na svakih 10 dinara subvencija, svega jedan dinar otišao u ruke najpogođenijih, a svaka 2,5 dinara će otići onima koji nisu ili su slabo pogođeni krizom“, naglasila je Udovički.

Prema njenim rečima, boljim „ciljanjem“ pomoći 300 miliona evra je moglo da se preusmeri prema najpogođenima.

„Ciljanjem na najpogođenije, bilo bi i politički lakše da se sprovede zatvaranje kao zaštitna mera i pandemija bi se bolje kontrolisala“, ocenila je Udovički i poručila da mala i srednja preduzeća nisu samo važna za privredu Srbije, već da „ona jesu privreda Srbije“ i da zato zaslužuju bolje osmišljene programe podrške.

Šef regionalne kancelarije Evropske investicione banke za zapadni Balkan Alesandro Bragonci istakao je da je ta banka od početka kovid krize za naš region izdvojila 3,2 milijarde evra, od kojih 320 miliona evra za mala i srednja preduzeća, dok je u Srbiji preko kreditnih linija sa poslovnim bankama izdvojila 175 miliona evra.

„Procenjeno je da je 500.000 ekvivalenata radnih mesta u Srbiji u opasnosti zbog pandemije i zato smo podržali mere Vlade i Narodne banke Srbije, a rezultat je da je nezaposlenost ostala na oko 10 odsto“, istakao je Bragonci.

Važnost podrške malim i srednjim preduzećima istakla je i zamenica šefa delegacije EU u Srbiji Mateja Norčič Štamcar, koja je podsetila da je EU opredelila 78 miliona evra pomoći za ta preduzeća, što je deo paketa od ukupno 93 miliona evra za borbu protiv posledica kovida, milion evra pomoći ruralnim turističkim subjektima u istočnoj Srbiji, kao i 130 miliona evra vrednu medicinsku opremu i pomoć za zdravstveni sistem.

Istakla je i da je za EU pitanje proširenja na zapadni Balkan visoko na listi prioriteta, kao i da EU izuzetno ceni inicijativu za formiranje zajedničkog tržišta regiona, kao i potpisivanje Zelene agende u Sofiji.

(FoNet, foto: N1)