Skip to main content

Ivan Protić: Vladajuća koalicija neće brzo otići s vlasti, ali je pad počeo

Građani 30. mar 2021.
2 min čitanja

Ivan Protić, novinar Bete, kaže da je činjenica da rejting SNS polako pada, što neće biti brzo, ali po nervozi vladajuće koalicije posle rezultata lokalnih izbora u Zaječaru gde su osvojili 20 odsto manje glasova nego na prošlogodišnjim junskim parlamentarnim izborima, očigledno je da sve nije išlo onako kako su oni pretpostavljali i želeli. „To, naravno, ne znači da će ova koalicija brzo otići sa vlasti, ali je taj neki pad, koji nije strmoglav, počeo“, smatra Protić.

Dodaje da oštre reakcije srpskih vlasti i predsednika Aleksandra Vučića na rezoluciju EP pokazuju da je ona „ubola u mesto koje najviše boli – to su te neke nerasvetljene afere“.

„Evropski političari su konačno počeli da govore malo jasnije nego ranije, kada smo imali nemušte opšte formulacije. Sada su počeli da koriste rečnik primereniji stvarnoj situaciji u zemlji“, ocenjuje Protić u Novom danu na TV N1.

Smatra da ima stvari u rezoluciji koje nisu baš najsrećnije sročene, „priča o vakcinaciji je malo potcenjena, bez obzira šta stoji iza toga, to (vakcinacija) je dobro“.

Na pitanje da li je slučaj dr Nenada Ristovića, koji je bio glavni konkurent SNS u Zaječaru i osvojio trećinu glasova od ukupnog broja glasača, pokazao da je opozicija ipak trebalo da izađe na lokalne izbore koji su u nedelju održani i u Kosjeriću i Preševu, Protić ukazuje da je opozicija zaboravila iskustva iz 1996. godine, kada je osvojila dosta na lokalu i trebalo je četiri godine da to realizuje na nivou države“.

„To jeste put, s tim što taj put podrazumeva nešto za šta izgleda da opozicija nije spremna, a to znači cipele na noge, od kuće do kuće, od grada do grada, od sela do sela, ne može se sedeti u Beogradu, izdavati rezolucije, planove, ne stvarati infrastrukturu“, ističe Protić.

Dodaje da „sadašnja opozicija prvo treba da prestane da se svađa, da stane iza jednog programa, treba dva, najviše tri kratkoročna cilja, zanemariti neke ideološke razlike, ići zajedno i stvarati infrastrukturu“.

Na pitanje zašto je opozicija toliko slaba u odnosu na vlast, Protić smatra da za razliku od režima Slobodana Miloševića, „koji je bio uspešan u stvaranju policijskih stranaka, ovaj je mnogo uspešniji“.

„Drugo, kontrola medija je mnogo veća nego što je bila krajem devedesetih, i treće, frustracije ljudi u opoziciji, od kojih su neki došli na nivo statističke greške, su veoma velike. Tako da to treba prevazići“, ocenjuje Protić.

A na to kako tumači podignut regler u vreme reklama na Pinku kada je vlasnik i glavni i odgovorni urednik informera Dragan J. Vučićević rekao da će lider SSP Dragan Đilas proći kao bivši francuski predsednik Nikola Sarkozi i da će mu se suditi sa slobode, Protić kaže da bi Vučićević posle tog snimka trebalo da dobije posetu policije i tužioca, jer tvrdi da ima informacije od javnog interesa.

„Ali, u Srbiji se to neće desiti, Vučićević je isto trbuhozborac vlasti“, kao što su i poslanici trbuhozborci Vučića, kaže Protić.

„Parlament ipak nije cirkus, ne bi trebalo da bude, ali kod nas nažalost jeste“, navodi novinar Bete i dodaje da je ovde sve pomereno i sve je moguće.

Na pitanje da li će vlast napraviti ustupke u dijalogu sa opozicijom, on se boji da će oni biti samo kozmetički, jer postoji nepoverenje unutar opozicije „koje nije zdravo“.

„Nisam siguran da će vlast uraditi nešto, ili ako uradi neku kozmetiku uradiće je dovoljno kasno da to neće moći da utiče na te izbore (predsedničke, beogradske i vanredne parlamentarne)“, smatra Protić.

(N1)