Skip to main content

Korhec: Zakon kao kodeks nadležnosti Vojvodine

Autonomija 29. окт 2008.
2 min čitanja

Tamaš KorhecNovi zakon o nadležnostima AP Vojvodine, čija izrada je dogovorena na nedavnom sastanku predsednika Vlade Srbije i predsednika Izvršnog veća Vojvodine, biće svojevrstan kodeks nadležnosti Pokrajine, kaže pokrajinski sekretar za upravu, propise i nacionalne manjine Tamaš Korhec. On je juče za naš list rekao da će taj zakon sadržati usklađene odredbe sadašnjeg “omnibus-zakona” koji će biti stavljen van snage, kao i izvorne nadležnosti Vojvodine u 26 oblasti koje su predviđene novim Ustavom Srbije. Nije isključeno, dodao je sagovornik „Dnevnika”, da u zakon o nadležnostima Vojvodine budu inkorporirana i neka druga pitanja i inovacije.
– Taj zakon neko naziva “leks specijalisom”, a neko “omnibusom 2”. Ali, sve to predstavlja isti zakon koji bi definisao obim autonomije predviđen predlogom statuta APV – kaže Korhec.
Po njegovim rečima, sastanak s predsednikom Vlade Srbije Mirkom Cvetkovićem, kojem je i sam prisustvovao, bio je posvećen hitnim i neophodnim merama koje se moraju preduzeti kako bi novi položaj AP Vojvodine, definisan predlogom statuta APV, bio realizovan od sledeće budžetske godine, odnosno od početka 2009. Korhec je napomenuo da postoji vremenski tesnac zbog toga što budžet, i pokrajinski i republički, treba da bude donet do polovine novembra.
– Budžet mora da bude slika novog položaja Vojvodine. Stoga je veoma važno ubrzati rad na izradi zakona o nadležnostima Vojvodine – dodao je naš sagovornik.
Na sastanku s premijerom, prenosi Korhec, dogovoreno je upravo da se rad na tom zakonu ubrza, i da se već na osnovu radnog teksta zakona krene u planiranje budžeta. Takođe, ukazano je na to da je donošenje zakona o nadležnosti APV neophodno zbog ustavnih odredbi koje nalažu usklađivanje određenih pitanja sa zakonom.
Korhec je ocenio da je reč o kompleksnom i najvažnijem zakonskom aktu o nadležnostima Vojvodine, kao i da će u njegovu izradu morati da budu uključena i sva republička ministarstva koja pokrivaju oblasti u kojima će Vojvodina imati svoju autonomnost.

(Dnevnik)