Skip to main content

Sisojev: Srbija mora odlučiti koju će od tri stolice izabrati – SAD, Evropsku uniju ili Rusiju

Jugoslavija 09. avg 2022.
< 1 min čitanja

Rusija bi u Srbiji mogla napraviti vojnu bazu koja će obavljati različite izviđačke zadatke i nadgledati okolinu, prenosi ruski portal lenta.ru. Dopisnik “Komersanta” sa Balkana Genadij Sisojev je, komentarišući navode sa portala, kazao za Gradsku RTV da Moskva očekuje strateško partnerstvo sa Beogradom, te da se Srbija mora odlučiti koju će od tri stolice izabrati, SAD, Evropsku uniju ili Rusiju.

Izjava ambasadora Rusije u Beogradu Aleksandra Bocan-Harčenka da je stvaranje ruskih vojnih baza u Srbiji suverena stvar države, te da je cilj zajedničkog humanitarnog centra njegovo reagovanje u slučaju humanitarne katastrofe, za novinara Sisojeva nije dovoljno jasna.

Međutim, kako kaže, šalje jasne poruke.

“Prvo da Rusija ima želju da ima vojnu bazu u Srbiji i na taj način strateško partnerstvo sa Srbijom, a Moska je smatra kao svog strateškog partnera, da to strateško partnerstvo ojača još jednim vojno-političkim elementom, a to je vojna baza, a druga bitnija poruka da Rusija očekuje od vlasti Srbije ovako pozitivan odgovor što se tiče stvaranja te vojne baze”, kazao je Sisojev.

Simptomatično je, smatra Sisojev, što je ambasadorova izjava uslijedila nekoliko dana nakon saopštenja predsjednika Bjelorusije Aleksandra Lukašenka da Srbija više neće moći da sjedi na tri stolice, već će morati da izabere jednu.

“To je na neki način ne samo sugestija Lukašenka, već sugestija Moskve Beogradu da mora da se što pre opredeli i ono što je bilo podnošljivo i prihvatljivo za Moskvu ranije da Beograd sedi na tri stolice, sad više nije prihvatljivo i Srbija mora da se opredeli”, navodi.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić mora da donese jasnu odluku kada je riječ o planu vojne baze, a zatim da taj odgovor objasni Zapadu, što mu, kako zaključuje Sisojev, nikako neće biti lako.

(Gradski portal, Foto: Gradski portal)