Skip to main content

Komšić i Džaferović zbog hapšenja Edina Vranja odustali od puta u Beograd

Aktuelno 13. sep 2021.
5 min čitanja

Ambasador Srbije u Bosni i Hercegovini Aleksandar Đorđević odbio je doći na sastanak u Predsjedništvo BiH, na koji ga je pozvao predsjedavajući Željko Komšić. Đorđevićeva sekretarica obavijestila je Komšićev kabinet da ambasador ne želi doći, potvrđeno je za N1 iz Kabineta Željka Komšića.

Tema “hitnog” sastanka je trebalo biti hapšenje Edina Vranja, bh. državljanina koji je u nedjelju uhapšen u Priboju kojeg srbijansko pravosuđe sumnjiči za ratne zločine u Goraždu.

Kako je rečeno za N1, ovo je prvi puta od rata do danas da je ambasador neke države u BiH odbio doći na sastanak u Predsjedništvo BiH.

Iz Kabineta su nam potvrdili kako je zbog svega navednog otkazan odlazak Željka Komšića, ali i Šefika Džaferovića na Samit nesvrstanih povodom 60. godišnjice prve konferencije ovog Pokreta čiji je domaćin predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Sarajevski mediji: Ministarka povlači ambasadorku iz Beograda zbog hapšenja Vranja

Ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković pozvala je danas ambasadorku BiH u Srbiji Aidu Smajić na hitne konsultacije u sedište ministarstva u Sarajevu, nakon što je policija Srbije uhapsila bivšeg visokog policijskog zvaničnika Federacije BiH Edina Vranja pod sumnjom da je tokom rata u BiH počinio ratni zločin nad srpskim zarobljenicima u Goraždu.

Sarajevski portal Kliks objavio je da će do smirivanja situacije poslove u ambasadi u Beogradu vršiti otpravnik poslova.

Na hapšenje Vranja ranije su reagovali članovi Predsedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović, navodeći da to predstavlja “novi u nizu sračunatih progona građana BiH, koje vrše srbijanske vlasti, zloupotrebljavajući princip univerzalne nadležnosti u procesuiranju ratnih zločina”.

Oni su ocenili da je cilj vlasti Srbije “revidiranje istine o ratu u Bosni i Hercegovini i izjednačavanje zaraćenih strana kada je reč o počinjenim zločinima”.

Ambasador Đorđević: Nisam bio u mogućnosti da odem kod Komšića, koji me je pozvao na kaficu

Ambasador Srbije u Bosni i Hercegovini Aleksandar Đorđević izjavio je da nije bio u prilici da ode na sastanak na koji ga je hitno pozvao predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić, pod izgovorom da “pređe na kaficu”.

On je rekao da ga je jedan od Komšićevih saradnika obavestio da je pozvan da “pređe na kaficu, uz napomenu da može biti vrlo neprijatno”.

“Danas u 10 časova, ambasada Republike Srbije dobila je poziv, na koji je odgovorila zaposlena u ambasadi (poziv upućen od izvesnog Vuletića), sa zahtevom da dođem kod Komšića na razgovor u 11 časova. Tema razgovora nije pominjana”, naveo je Đorđević, prenele su banjalučke “Nezavisne novine”.

Pošto je odgovorio da nije u mogućnosti da dođe na tako iznenadni sastanak, dodao je, usledio je novi poziv.

“U 10.20 časova je poziv ponovio šef kabineta Željka Komšića, uz napomenu da može biti vrlo neprijatno, jer me poziva predsednik, a ja neću da dođem, te će mediji o tome pisati. Naravno, tema sastanka nije pominjana, već sam pozvan da ‘pređem na kaficu”, naveo je Đorđević.

Đorđević je naveo da reaguje kako bi “skrenuo pažnju da kao ambasador Srbije u BiH poštuje propise i sve međunarodne konvencije koje regulišu status diplomata”, ističući da poštuje BiH kao zemlju domaćina.

Đorđević je istakao da su “netačni navodi portala da je putem sekretarice poručio da ne želi doći na sastanak”.

“O svemu tome, obavestiću predstavnike diplomatske zajednice u BiH, jer ovakvo ponašanje zaslužuje njihovu pažnju”, istakao je ambasador Srbije u BiH.

Savjetnik Komšića: Ambasador nije pozvan na kaficu, nego na ozbiljan razgovor

Savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića Davor Vuletić reagovao je na saopćenje ambasadora Srbije u BiH Aleksandra Đorđevića koji je kazao “da je pozvan da pređe na kaficu”, a Vuletić ističe kako “ambasador nije pozvan na kaficu, nego na ozbiljan razgovor”.

“Uopće nisam komunicirao direktno sa ambasadorom, nego kako to praksa nalaže sa ambasadom. Ambasador Srbije nije pozvan na kaficu i ćaskanje, niti je iko s njim toliko blizak da bi s njim pio kafu i ćaskao, nego je pozvan zbog ozbiljnih stvari koje se tiču dvije države“, istakao je Vuletić.

“Ako mu nije jasno šta je uradio postupajući ovako, predlažemo mu da se konsultuje s nekim ko ima ozbiljno diplomatsko iskustvo, a ne sa kolegama iz BIA“, dodao je.

Tužilaštvo BiH je 2018. godine donijelo Naredbu o neprovođenju istrage

Jučer je u Srbiji uhapšen Edin Vranj, bivši visoki dužnosnik FUP-a pod optužbom za ratne zločine. Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije je zatim izdalo saopćenje u vezi s njegovim hapšenjem u kojem je istaknuto da je za Vranjom bila raspisana policijska potraga zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično djelo “ratni zločin protiv ratnih zarobljenika”.

“On se tereti da je u periodu od januara 1993. do oktobra 1994. godine kao isljednik u logoru u Goraždu učestvovao u maltretiranju i prebijanju ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti koji su bili pripadnici Vojske Republike Srpske”, navedeno je u saopćenju MUP-a Srbije.

Hapšenje Vranja izazvalo je velike tenzije na relaciji Beograd – Sarajevo. Jutros je upućen poziv na razgovor ambasadoru Srbije od strane predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića, ali on je odbio doći što predstavlja presedan u diplomatskim odnosima.

Danas se tim povodom oglasilo i Tužilaštvo BiH:

  • Tužilaštvo BiH o navedenom hapšenju informirano je iz medijskih izvješća, te nije dobilo nikakvu službenu obavijest ili informaciju, od nadležnih organa Republike Srbije. Tužilaštvo BiH postupalo je na temelju prijave dostavljene od nadležnih policijskih organa, protiv više osoba, koja se odnosi na navode o ratnim zločinima, počinjenim nad žrtvama srpske nacionalnosti u zgradi ZOIL-a u Goraždu, 1993. i 1994. godine.

U navedenom predmetu podignuta je optužnica protiv više osoba i suđenje je u tijeku, dok je u odnosu na prijavljenog Edina Vranja i još nekoliko osoba, dana 26.12.2018. godine, donesena naredba o neprovođenju istrage, na koju u odnosu na prijavljenog Edina Vranja, nije bio izjavljen prigovor.

Tužilaštvo BiH je o svemu navedenom, žurno proslijedilo upit prema Tužilaštvu za ratne zločine Republike Srbije, u kojem su zatražene detaljne informacije, te je proslijeđena Naredba o neprovođenju istrage, koja je postala konačna u Bosni i Hercegovini – navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.

Također, portal “Istraga.ba” danas je objavio da je odluku o nesprovođenju istrage donio tužilac Vladimir Simović a nakon što je razmotrio dokaze koje mu je 5.5.2015. godine dostavilo upravo pravosuđe Republike Srbije.

Goraždani organizuju skup podrške Edinu Vranju: Procesuiraju najčestitije ljude

U Goraždu će ove sedmice biti održano mirno okupljanje građana zbog hapšenja Edina Vranja u Srbiji. Gradonačelnik Goradža Ernest Imamović kazao je kako “ovakve poruke koje se šalju iz Srbije i nečinjenje države BiH ne daju nadu u svjetliju budućnostu u gradu koji je primjer suživota”.

Danas je održan sastanak premijera BPK, gradonačelnika Goražda i šest udruženja s kojeg je poslana poruka – “država BiH, zajedno s članovima Predsjedništva i MVP BiH trebaju javno pitati Republiku Srbiju zašto je Edin Vranj uhapšen”.

“Ovo je jedna otežavajuća poruka jer u Goraždu niko nije procesuiran za ratne zločine u ovom gradu počinjene prema Bošnjacima, Hrvatima i Srbima. Tužilaštvo nije procesuiralo nikoga. Mi na teritoriji Goražda gajimo dobrosusjedske odnose, učestvujemo u raznim projektima i sa tom državom. Ali, nije to samo predmet Edin Vranj. To znači da nam je sloboda kretanja ograničena. Nije ni malo motivirajuća poruka za ljude u Goraždu koji su jedini ostali na rijeci Drini tada. Sada nakon 26 godina i nakon oslobađujuće presude komandantu Ahmetu Sejdiću, došao je Edin Vranj. Što je čudno jer je čovjek koji je bio glavni načelnik FUP-a i morao proći sve provjere. A optužnica podignuta prije nekoliko godina. Je li to neko na ovim prostorima prepravlja historiju i činjenicu koji je Haški sud presudio i poštujemo ih. Država koja je učestvovala u agresiji u BiH danas procesuira naše najčestitije ljude“, rekao je Imamović.

Kazao je kako je “Goražde primjer suživota jer zapošljavaju sve iz regije i okolnih mjesta pa i Srbije, ali da ovakve poruke iz Srbije i nečinjene od države BiH ne daju nadu u svjetliju budućnost”.

“Kakva je poruka prema mladima ovdje? Znači oni očevi koji su dali živote za odbranu i preživjeli, da će sutra kada krenu preći granični prelaz završiti u policijskoj stanici i biti procesuirani za ratne zločine. Tražimo stav države, ne ulazimo u rad Tužilaštva, da se tom stan u kraj jer narodi ovog grada su ogorčeni. Da li šutnja države znači mijenjanje politike prema našim učesnicima u ratu? Treba učiniti sve da ‘grad heroj’ ne postane ‘grad slučaj’”, kazao je gradonačelnik Goražda.

(N1 Sarajevo/Beta/Istraga.ba)