Skip to main content

Komandant Kfora: Dodatne trupe stižu na Kosovo, samo političko rešenje može doneti mir

Info 06. окт 2023.
< 1 min čitanja

Komandat Kfora je kazao da je cilj naoružane grupe, koja je izvela napad u selu Banjska, bio da destabilizuje i izazove haos na severu Kosova

Komandant Kfora Angelo Mikele Ristuća izjavio je na kraju svog mandata na Kosovu i Metohiji da ta misija NATO nastavlja svoju ulogu na terenu, s dodatnim trupama koje uskoro stižu i da samo političko rešenje može doneti mir u regionu.

Ristuća je na konferenciji za novinare ocenio da je situacija na Kosovu sada mirnija nego pre nekoliko nedelja.

On je nazvao ovu godinu izazovnom u pogledu bezbednosne situacije.

„Ovo je bila veoma izazovna godina za nas. Ova kriza je zahtevala vojne i diplomatske napore da se stvori stabilnija situacija. Situacija se zakomplikovala zbog više faktora, nepoverenja među stranama, dugo nerešenih pitanja, toksičnih narativa tokom ovih nedelja, preduzeto je mnogo akcija. Dodatne trupe će nastaviti da dolaze od drugih saveznika“, rekao je on, ne prciziravši iz kojih zemalja će stići dodatni vojnici.

Kada je u pitanju zahtev predsednika Srbije Aleksandra Vučića da Kfor preuzme kontrolu na severu Kosova, Ristuća nije dao konkretan odgovor već je ponovio da Kfor deluje po mandatu koji ima, a to je da bude treći odgovorni na Kosovu, posle Kosovske policije i Euleksa.

Komandat Kfora je kazao da je cilj naoružane grupe, koja je izvela napad u selu Banjska, bio da destabilizuje i izazove haos na severu Kosova. On je dodao da je tog 24. septembra bio u kontaktsu sa svim relevantnim akterima, uključujući i Generalštab Vojske Srbije kako ne bi bilo više žrtava.

On je naveo da je prisustvo trupa Kfora u oblasti Banjske sprečilo da događaji eskaliraju u još ozbiljniju situaciju, te istakao da Beograd i Priština moraju da se vrate dijalogu.

(N1, Foto: Sina Schuldt-dpa)