Skip to main content

Zelenović: Posle izbora u Srbiji zakoni o lustraciji, poreklu imovine i tužilaštvu

Info 06. окт 2023.
2 min čitanja

On je izjavio da je druga tačka o kojoj bi opozicija mogla da se dogovori, povezana s problemima s inflacijom i privredom koja je u lošem stanju

Kopredsednik stranke Zajedno Nebojša Zelenović naveo je danas da ukoliko opozicija pobedi, odmah posle izbora moraju biti doneti zakoni o lustraciji, o poreklu imovine, o tužilaštvu i tužilačkoj policiji i svi zakoni koji će dovesti do toga da institucije budu efikasnije i „počnu da rade svoj posao“.

Na tribini koju su u Vršcu sinoć organizovale stranka Zajedno, Demokratska stranka, stranka Srbija centar i Rumunska partija, Zelenović je izneo predlog tačaka oko kojih se proevropska opozicija može povezati i zajednički izaći na predstojeće izbore.

On je izjavio da je druga tačka o kojoj bi opozicija mogla da se dogovori, povezana s problemima s inflacijom i privredom koja je u lošem stanju.

„Hajde da stavimo tu inflaciju pod kontrolu – to može da se uradi. Mi nemamo dovoljno životnih namirnica domaćeg porekla – dakle, ne možemo da proizvedemo čak ni za sebe. To znači da smo prinuđeni da uvozimo, a uvozimo po evropskim cenama, a imamo srpske plate. I može Vučić da pomogne građanima sa po 10, 15, 20 hiljada, ali to nije rešenje – to se potroši za nekoliko dana sa ovakvim cenama“, rekao je Zelenović po saopštenju.

Rešenje koje je ponudio je jačanje domaće poljoprivredne proizvodnje što podrazumeva čitav set mera kako bi bilo dovoljno hrane domaće proizvoodnje, a da se zatim stabilizuju cene onoga što se uvozi.

Tačka povezivanja opozicije, smatra Zelenović, može da bude i dogovor o tome da se trajno zabrani rudarenje litijuma i bora u Srbiji.

„Možda to nije tako važno za ljude u Vršcu kao što je važno onima u Loznici, ali bi ovakva zabrana mogla da vodi i ka rešenjima problema i nekih sredina koja nisu ugrožene rudarenjem. Ako se bude kopao litijum u Jadru, neće biti vode za Zapadnu Srbiju – biće ugrožena izvrišta vode u Mačvi kojima bi se mogao snabdevati i Zrenjanin. Tu ima vode za 14 gradova, kao što je Zrenjanin koji muku muči sa vodom“, rekao je Zelenović.

Kopredsednik Zajedno veruje da je nakon pobede opozicije na izborima sve ovo moguće i nužno da se uradi.

„To nije lak posao, ali za jednu ozbiljnu buduću vladu to je oko dve godine teškog rada – to je potrebno kako bismo zaustavili raspad Srbije“, zaključio je Zelenović.

Na tribini „5. oktobar- Uspećemo ponovo!“ u Vršcu govorili su i predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac, predsednik stranke Srbija centar Zdravko Ponoš i predsednik Rumunske partije Jon Sfera.

(Beta, Foto: MC)