Skip to main content

Ursula fon der Lajen o proširenju, Vjosa Osmani o agresiji Srbije

Jugoslavija 06. окт 2023.
2 min čitanja

"EU ima dugu istoriju proširenja i države kandidati razumeju da moraju biti spremne da se pridruže bloku"

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas, uoči neformalnog sastanka saveta Evropske unije (EU), da će proširenje biti važna tema razgovora i da obe strane u tom procesu, države kandidate i Unija, imaju svoje domaće zadatke.

Kandidati imaju svoj domaći zadatak, ali i mi, Evropska komisija, uradićemo reviziju određenih politika kako bismo bili sigurno da smo i mi spremni za proširenje, rekla je Fon der Lajen novinarima.

Ona je podsetila da je EU ima dugu istoriju proširenja i države kandidati razumeju da moraju biti spremne da se pridruže bloku.

Iskustvo nam pokazuje da proširenje donosi korist novim članicama, povećanje životnog standarda u tim zemljama, ali i nama, jer je naša najveća snaga jedinstveno tržište i njegovo jačanje donosi korist svima nama, rekla je Fon der Lajen.

Mišel: EU se mora promeniti

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izjavio je da će današnji neformalni sastanak šefova vlada Evropske unije u Granadi biti veoma važan, a da će jedna od tema biti i perspektiva proširenja.

„Proširenje znači da kandidati imaju reforme da primene, a EU mora da se pripremi, ovo je prvi put posle mnogo godina da imamo tako veliku debatu“, rekao je Mišel novinarima u Granadi.

Upitan da li je Unija spremna za proširenje, Mišel je istakao da se EU mora promeniti.

Osmani: Nepohodno je da se Srbija označi kao agesor

Kosovska predsednica Vjosa Osmani razgovarala je danas sa premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićm o bezbdnosnoj situaciji na Kosovu.

Kako je navela na društvenoj mreži Iks, ona je Plenkovića informisala o dokazima o činu agresije Srbije.

„Cenimo hrvatsku podršku našoj zemlji i miru i prosperitetu u celom regionu“, poručila je Osmani.

Ona se sastala i sa holandskim premijerom Markom Ruteom i sa njim razgovarala o bezbednosnoj situacji.

„Izrazila sam neophodnost da se Srbija označi kao odgovorna za teroristički akt i akt agresije protiv Kosova, koji predstavlja pretnju miru i bezbednosti u čitavom regionu“, napisala je Osmani.

(FoNet)