Skip to main content

Koalicija za slobodu medija: Poziv na linč medija i organizacija u Vojvodini nastavak obračuna sa profesionalnim novinarima

Aktuelno 28. јан 2022.
< 1 min čitanja

Koalicija za slobodu medija najoštrije je osudila nastavak obračuna sa medijima i novinarskim organizacijama u Vojvodini „na opskurnim sajtovima koji za sebe tvrde da su mediji“.

„Optužbe koje stižu sa sajta ’Nsuživo’ i koje se odnose na medije kao što su Portal 021, Luftika i Vojvođanski istraživačko-analitički portal VOICE, na VOICE-ovog glavnog i odgovornog urednika Dinka Gruhonjića, kao i na Nezavisno društvo novinara Vojvodine smatramo još jednim dokazom da se u Srbiji ne odustaje od targetiranja i blaćenja medija i organizacija koji profesionalno rade svoj posao u skladu sa Kodeksom novinara Srbije“, ističe se u saopštenju Koalicije.

Novinarske i medijske organizacije upozoravaju da opasno povezivanjem tih medija sa kriminalom i mafijaškim organizacijama treba da zabrinjava i kolege i koleginice u ostalim medijima kao i sve građane.

„Optužbe da se navedeni mediji i organizacije bave protivdržavnim delovanjem i da su netransparentni, smatramo direktnim pozivom na linč. Zato pozivamo Republičko javno tužilaštvo kao i Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije (MUP) da saopšte da li imaju saznanja da ovi mediji i organizacije rade protivno zakonima Srbije i da se finansiraju protivzakonito“, navodi se u saopštenju.

Koalicija podseća javnost da svi ovi mediji i organizacije redovno podnose izveštaje državnim institucijama o svom poslovanju i da je, za razliku od portala „Nsuživo“, jasno kako se finansiraju.

Koaliciju za slobodu medija čine Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres“ i Slavko Ćuruvija Fondacija.

(Autonomija)