Skip to main content

Kina uvodi političku ideologiju Si Đinpinga u nacionalni nastavni plan i program

Planeta 25. авг 2021.
< 1 min čitanja

Kina će uvesti političku ideologiju predsednika u nacionalni nastavni plan i program.

Kako prenosi BBC, „Misao Si Đinpinga će pomoći tinejdžerima da zasnuju marksističke stavove“, saopštilo je tamošnje Ministarstvo prosvete.

Ideologija će biti integrisana od osnovne škole do univerziteta.

Ovaj potez se ocenjuje kao najnoviji pokušaj Si Đinpinga da konsoliduje ulogu Komunističke partije Kine u različitim sferama društva.

Ministarstvo prosvete je u saopštenju navelo da ima za cilj da neguje graditelje i naslednike socijalizma, sa svestranom moralnom, intelektualnom, fizičkom i estetskom osnovom.

Obrazovne smernice takođe uključuju i radno obrazovanje, „kako bi se negovao vredni duh učenika“, kao i predavanja o nacionalnoj bezbednosti.

Kinesko najviše telo je još 2018. unelo u ustav „Misao Si Đinpinga“, a od tada je uvedena na nekim univerzitetima i među političkim omladinskim krilima, koja drže vannastavne aktivnosti.

„Osnovne škole će se fokusirati na negovanje ljubavi prema zemlji, Komunističkoj partiji Kine i socijalizmu. U srednjim školama, fokus će biti na kombinaciji perceptivnog iskustva i proučavanja znanja, kako bi se učenicima pomoglo u formiranju političkih sudova i mišljenja. Na fakultetu će glavni naglasak biti na uspostavljanju teorijskog mišljenja“, prenosi državni medij Global Times.

Ministarstvo takođe radi na uključivanju tema kao što su stranačko vođstvo i obrazovanje u oblasti nacionalne odbrane u nastavni plan i program, rekao je za Global Times Tian Huišeng, zvaničnik ministarstva prosvete.

(N1, Foto: Pixabay)