Skip to main content

Ademir Kenović: Film kao lek

Autonomija 16. feb 2012.
2 min čitanja

Poznati sarajevski režiser Ademir Kenović izuzetno pohvalno se izrazio o filmu “U zemlji krvi i media” Anđeline Džoli, rekavši da je u pitanju “film simbol” i “veliki događaj” koji je pokazao da je režiserka imala i znanja i hrabrosti.

“Njen film je neizmerno veliki događaj za Bosnu i Hercegovinu, kao i za celi prostor i okruženje u kojem živimo. Ovaj film je refleksija, isečak, biopsija svega ružnog, brutalnog, vulgarnog, haotičnog – sve preneseno na veliki ekran. U pitanju nije lakirani, ulickani, pitki i plitki, veseli film, nego mentalna serija elektro-šokova koji su se uistinu događali”, rekao je Kenović za bosanski portal Tacno.net.

On je rekao da je “pomama” koja se stvorila oko njenog filma zapravo jako dobra za umetnost, jer je skrenula pažnju na njega.

“Film je poruka svima. I nama i našim susedima, prijateljima, rođacima i kolegama u Srbiji, da se što pre suoče sa istinom. I da se počnu nositi s njom. To je jedini način da se izleče i počnu živeti i raditi zdravo i kreativno. Jer, film Andželine Džole nije Modiljijianijev portret zamišljenog lika, nego je kristalno čisti, nepatvoreni, sirovi Dželspon Polopk. Ovaj film je lek za sve nas”, kaže Kenović.

Kenović dodaje da je u političkom, ljudskom i marketinškom smislu ovaj film najbolje što se Bosni i Hercegovini moglo desiti.

“Očito je da politika sama za sebe, a ni mi skupa s njom, ne uspevamo uraditi ovo što je Džoli uradila za nas. Preusmerila je pažnju javnosti sa drugih žarišta na Bosnu. I ne samo to: senzibilisala je sve ljude”, kaže on.

Ademir Kenović je podsetio i na konferenciju za novinare kada je rediteljku neko pitao koliko je „izbalansirana njena ratna priča“.

“Koliko Andželina zna šta radi i koliko se unela u to, najviše pokazuje njen odgovor na to pitanje: ‘Rat ovde nije bio izbalansiran. Koji rat je izbalansiran?'”, podseća Kenović.

(Autonomija)