Skip to main content

Kasa napao Lasla Jožu

Info 24. нов 2008.
3 min čitanja

Jožef KasaNedavni Kongres Saveza vojvođanskih Mađara, održan u Temerinu, obeležio je i mini-skandal u režiji počasnog predsednika i osnivača ove partije Jožefa Kase, koji je s govornice žestoko napao predsednika Nacionalnog saveta Mađara Lasla Jožu, inače takođe člana SVM-a. Kasa je Joži, između ostalog, zamerio to što “nije umeo da bude partner SVM-u i brine o interesima mađarske zajednice”, kao i to što nakon preuzimanja osnivačkih prava nad listom “Mađar so” nije umeo da uvede red u tom listu i nije edukovao mlade novinare. Takođe, među propuste čelnika mađarskog nacionalnog saveta Kasa je ubrojao i prepuštanje koordinacije rada nacionalnih saveta Ani Tomanovoj-Makanovovoj, mada su, kako je apostrofirao počasni predsednik SVM-a, Mađari “brojnija, jača i obrazovanija zajednica od ostalih”.
– Rekao sam da se, pored svih uspeha SVM-a u proteklom periodu, kao najmanje uspešan može okarakterisati rad Nacionalnog saveta Mađara. Joža se ponaša komotno i mesto koordinatora nacionalnih saveta bi, izgleda, prepustio i crnom đavolu, samo da ne mora da radi. Nemam ništa protiv Ane Tomanove-Makanove i ona svakako ima svojih kvaliteta, ali to ne znači da je Joža trebalo da joj prepusti taj položaj samo zbog svoje komocije – obrazložio je Kasa svoj stav za “Dnevnik”.
Po njegovim rečima, mađarski nacionalni savet nije ispunio ni minimum očekivanja po pitanju predstavljanja nacionalnih interesa Mađara u Vojvodini i, kako je rekao, sve što je u tom pravcu kvalitetno rađeno – učinio je SVM, dok je Savet samo uživao blagodeti ostvarenog kroz stranačku borbu. Na opasku da je i Joža član SVM-a i da se, prema tome, radi o zajedničkoj borbi, Kasa je odvratio da se “neko borio, dok je Joža dokono sedeo u svojoj fotelji”.
Nije tajna da SVM želi još čvršću kontrolu nad radom Nacionalnog saveta Mađara, koji će, kada se to zakonski reguliše, postati daleko uticajnije i veoma izdašno finasirano telo. Otuda se nezvanično već priča da se za mesto njegovog čelnika priprema aktuelni republički poslanik SVM-a Balint Pastor, te da tu treba tražiti razloge iznenadnih napada na Lasla Jožu. Pri tom upada u oči i da je Kasa na kongresu sedeo upravo između predsednika SVM-a Ištvana Pastora i njegovog sina Balinta, te da je, uprkos ranijim brojnim zamerkama na račun Pastorovog vođenja stranke, nakon što ju je preuzeo upravo od Kase, počasni predsednik SVM-a ovaj put imao samo reči hvale za njegov rad, dok je svu žuč iskalio na Laslu Joži.
Na pitanje da li je njegovo istupanje na kongresu SVM-a praktično uvod u Jožinu smenu, odnosno signal da ga SVM neće ponovo kandidovati na tu funkciju, nakon što, po usvajanju zakona o nacionalnim savetima, sledeće godine budu sprovedeni prvi neposredni izbori za ova tela, Kasa je odgovorio da to treba pitati predsednika SVM-a. Tek, sam Pastor, iako lično nije izrekao ni reč kritike na Jožin račun, prvi je Kasi stegao ruku nakon njegovog govora na kongresu.
Reagujući na napade počasnog predsednika SVM-a, Laslo Joža je na stranačkom kongresu postavio pitanje “da li je normalno da se izgovara sve to što je Kasa izgovorio”. On je tom prilikom Kasino izlaganje okarakterisao kao “lični govor mržnje i govor ljudske netrpeljivosti”, dodajući da je, dok je Kasa bio predsedsednik SVM-a, u njihovom dvorištu bilo mnogo toga što je moralo da se počisti.

Kasnije, međutim, nije želeo da komentariše sva ova dešavanja, dodajući da mu ne pada na pamet da se upušta u dalja prepucavanja. Na pitanje “Dnevnika” da li je Kasin napad shvatio kao gubitak poverenja stranke i pripremu mesta predsednika Nacionalnog saveta Mađara za nekog drugog, Joža je odgovorio odrečno.
– Za to nema mogućnosti. Predsednik Nacionalnog saveta može biti samo sadašnji član ovog tela i sva razmišljanja u tom pravcu su sada, prema tome, bezvredna. A šta će biti u budućem sastavu Saveta, još je toliko daleko da ni o tome ne treba lupati glavu. Tek, ja nastavljam svoj rad kao i do sada – rekao je Joža za naš list.

(Dnevnik)