Skip to main content

Karići ulaze u veliku investiciju u Srbiji: Firma povezana s njima izlicitirala Livnicu na Novom Beogradu i atraktivno građevinsko zemljište za 43 miliona evra

Izdvajamo 23. авг 2022.
6 min čitanja

"Kada smo pozvali navedeni broj rečeno nam je da smo dobili Tesla park, te da je to ranije bio broj stranke Bogoljuba Karića Pokret Snaga Srbije"

Kompanija Toriox d.o.o, osnovana pre dva meseca, pobedila je 1. avgusta na licitaciji i za Novu livnicu na Novom Beogradu – objekte i 7,3 hektara građevinskog zemljišta dala 43 miliona evra. Javno nadmetanje organizovala je Agencija za osiguranje depozita (AOD). Nepoznata, tek osnovana kompanija Toriox, prema istraživanju VOICE-a, ćerka je kiparske firme i jedno je od pravnih lica koja se mogu dovesti u vezu sa porodicom Bogoljuba Karića.

Osoba sa imenom – Marinos Stylianides direktor je preduzeća Toriox Holdings LTD na Kipru. Ovo ime, sudeći po podacima iz zvaničnog kiparskog registra, pominje se na menadžerskim pozicijama u više od stotinu tamošnjih firmi. Evropski mediji, izveštavajući o poslovnim vezama porodice Karić i porodice beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka navode Marinosa Styliandesa kao novog vlasnika kiparske firme Dana holdings, koja je do uvođenja sankcija Evropske unije Bogoljubu Kariću bila u vlasništvu familije ovog srpskog biznismena.

Toriox d.o.o, ćerka firma Toriox Holdingsa, pobedila je na licitaciji za nepokretnost – Nova livnica koja se nalazi na Tošinom bunaru, uz parcelu bivše fabrike IMT čija je imovina delom takođe prodata na licitaciji koju je organizovala Agencija za osiguranje depozita.

I imovina Livnice i imovina IMT-a prodavale su se u okviru stečajnog postupka nad Beobankom AD Beograd koja je imala velika potraživanja prema ovim, nekadašnjim industrijskim gigantima. Zemljište koje je je pripadalo IMT-u (najmanje 35 hektara) i Livnici (7,3 hektara) slovi za najatraktivniju građevinsku lokaciju u Srbiji. Ono je prošle i ove godine prodavano preko državnih agencija – Agencije za licenciranje stečajnih upravnika i Agencije za osiguranje depozita.

Kako se može videti iz oglasa za javno nadmetanje koje je održano 1. avgusta, vrednost imovine Nove livnice Novi Beograd procenjena je na 30 miliona evra, dok je depozit iznosio 4,5 miliona. Licitiranje je krenulo od početnih 26 miliona evra, a na prodaju je dato 11 objekata ukupne površine 38.815 metara kvadratnih, odnosno građevinsko zemljište na 73.771 kvadratnih metara.

Toriox d.o.o ponudio je za Livnicu 13 miliona evra više od procenjene vrednosti. Drugoplasirani ponuđač stigao je do 41 milion evra, a trećeplasirani do 37 miliona.

Prema saznanjima VOICE-a, Toriox još nije platio u potpunosti tu atraktivnu imovinu niti je preveo na sebe. Po aktima AOD-a (Pravilnik o unovčavanju stečajne imovine) predviđena je obaveza učesnika na licitaciji da uz prijavu koju podnose polože i novčani depozit od 15 odsto procenjene vrednosti. Uz to, potpisuju izjavu da su saglasni da će izgubiti depozit ako kao prvoplasirani ponuđač ne potpišu ugovor ili ne uplate iznos kupoprodajne cene u roku koji Agencija odredi, odnosno, ako kao drugoplasirani ponuđač na poziv Agencije ne pristupe zaključenju ugovora ili ne isplate cenu.

STEČAJNI SUD JOŠ NIJE OBAVEŠTEN

Privredni sud u Beogradu, koji je u ovom slučaju stečajni sud, odgovorio je VOICE-u da nije obavešten o ovoj prodaji.

„Prodaja javnim nadmetanjem bila je zakazana za 1. avgust 2022. ali do danas Privredni sud nije obavešten o ishodu prodaje, odnosno da li je predmetna nepokretnost prodata, niti ko je kupac. Stoga, odgovarajuće rešenje o konstataciji prodaje nije doneto“, stoji u odgovoru Privrednog suda Beograd napisanom 17. avgusta.

Podsetimo, prema Zakonu o stečaju, obaveza je stečajnog upravnika, u ovom slučaju AOD-a, da obavesti stečajni sud o obavljenoj licitaciji i zaključenim kupoprodajnim ugovorom, odnosno isplaćenoj ugovorenoj ceni. Na osnovu tih informacija sud donosi rešenje kojim konstatuje prodaju stečajne imovine i sa tim rešenjem kupac ide u katastar i prepisuje imovinu na sebe.

Prema informacijama VOICE-a, ugovor o kupoprodaji potpisan je 12. avgusta, a rok za isplatu ističe 30 dana nakon toga.

DESET POVEZANIH FIRMI, ZAJEDNIČKI PUNOMOĆNIK I NEKADAŠNJI TELEFON POKRETA SNAGA SRBIJE

Od početka prošle godine u Srbiji je registrovano devet povezanih pravnih lica među kojima je Toriox d.o.o, Beograd – Savski venac. Samo je jedno povezano lice – Vesta international d.o.o osnovano 2005. godine.

Toriox d.o.o registrovan je 29. juna 2022. godine, na adresi Vojvode Milenka 42. Član društva, odnosno stpostotni stvarni vlasnik je Toriox Holdings iz Nikozije sa uplaćenim novčanim ulogom od 587.142 dinara. Pretežna delatnost firme Toriox d.o.o. je izgradnja stambenih i nestambenih zgrada. Direktor ovog preduzeća, sadašnjeg vlasnika Livnice Beograd, je Dejan Anđelković.

Prema uvidu u dokumentaciju koju poseduje VOICE, direktor Toriox Holdingsa je Marinos Stylianides, što pokazuje i uverenje Ministarstva energetike, trgovine i industrije Kipra. Ovo ministarstvo navodi Marinosa Styilianidesa kao jedinog akcionara Toriox Holdingsa – u ovom preduzeću on ima 5.000 akcija a svaka vredi po evro.

Ministarstvo energetike, trgovine i industrije Kipra navodi Marinosa Styilianidesa kao jedinog akcionara Toriox Holdingsa

Kako se može videti u registracionoj dokumentaciji Marinos Stylianides ovlastio je u junu ove godine advokaticu iz Beograda Veru Čabarkapu da zastupa Toriox Holdings u Srbiji. Ona je dobila ovlašćenje da kiparsku firmu zastupa u svim pravnim poslovima u našoj zemlji, te da potpiše i overi odluku o osnivanju firme Toriox d.o.o. Beograd.

Posebno je ovlašćena da u ime Toriox Holdingsa sa Kipra otvori privremeni račun kod Alta banke na koji će osnivač uplatiti osnivački kapital, što je 29. juna ove godine i urađeno – preko računa ove banke po nalogu Toriox Holdingsa uplaćeno je 5.000 evra za osnivanje beogradskog Torioxa. Dejan Anđelković, direktor Toriox d.o.o. Beograd takođe je ovlastio Veru Čabarkapu da zastupa firmu u svim pravnim poslovima.

Vera Čabarkapa, javnosti poznata kao nekadašnja advokatica porodice Karić i jedna od kandidata na izbornoj listi Pokreta Snaga Srbije na parlamentarnim izborima 2008, zastupa firme – povezana lica s kompanijom Toriox d.o.o. To su: Vesta International, Tesla park, Globtex group, Worbax d.o.o, Nestech d.o.o, Noldan d.o.o, Prospelo d.o.o, Shire d.o.o i T1G1. Sva ova preduzeća, sem T1G1 i Vesta International, imaju istu pretežnu delatnost – izgradnja stambenih i nestambenih zgrada.

Na istoj beogradskoj adresi se nalaze Toriox, Vesta International, Prospelo, Globtex, Shire… Preduzeća Prospelo, Globtex, Shire, Tesla park imaju isti broj telefona kao i Toriox. Kada smo pozvali taj broj rečeno nam je da smo dobili Tesla park, te da je to ranije bio broj stranke Bogoljuba Karića Pokret Snaga Srbije.

FIRME U SRBIJI, MAJKE NA KIPRU

Sva ova preduzeća, izuzev Vesta International, imaju majke na Kipru.

Tesla park, jedno od pravnih lica povezanih sa preduzećem Toriox, osnovan je u aprilu 2021. godine u Nišu. Kao vlasnici Tesla parka prvobitno je upisano pet fizičkih lica – po trećinu udela imali su Miodrag Stanković, direktor Tesla parka, i Slobodan Rašić, dok treću trećinu dele Olivera, Miloš i Marjan Cenić. Međutim, u februaru ove godine kao vlasnik se upisuje Fariox Holdings sa Kipra, sa nenovčanim ulogom od 423 miliona dinara.

Pomenimo, i svetski i domaći mediji, a na društvenim mrežama i porodica Karić, 2018. godine izvestili su o početku gradnje Tesla parka u Astani u Kazahstanu – stambeno-poslovnom kompleksu na 1,5 milion kvadratnih metara. Kako su saopštili Karići, projekat BK kompanije “BK Tesla park” u Astani vredan je milijardu 200 miliona dolara.

Firma takođe povezana sa Toriox d.o.o, Vesta International, kako piše na njenom sajtu, jedan je od vodećih distributera velikog broja globalno zastupljenih robnih marki vrhunskog kvaliteta. U njenom je sastavu vila Jelena na Dedinju. Njeni stvarni vlasnik je Dejan Lazarević, a u APR-u kao članovi navode se i Goran Lazarević i Nikola Lazarević. Dejan Lazarević i Goran Lazarević zetovi su Bogoljuba Karića.

Kiparskog gazdu ima i firma Globtex group d.o.o, osovana u julu 2022. godine na adresi na kojoj su i Toriox i Vesta International. Njen beogradski direktor je Dejan Anđelković, koji je i direktor Torioxa, a vlasnik je Globtex Enterprises Limited iz Nikozije.

Dejan Anđelković direktor je i u preduzećima Prospelo d.o.o i Shire d.o.o. Ove firme takođe imaju kiparske vlasnike – Prospelo Holdings LTD i Shire Holdings LTD.

Firma Worbax d.o,o. registrovana je 2. avgusta 2021. u Beogradu, a gazda na Kipru je Worbax Holdings LTD. Istog dana, 2. avgusta prošle godine, u Beogradu je registrovano još jedno pravno lice povezano sa firmom Toriox – Nestech d.o.o, čiji je vlasnik Nestech Holdings LTD sa Kipra. Ovo se preduzeće pojavilo nedavno na licitaciji za imovinu NAVIP-a u stečaju (Vile Mozer u Zemunu, objekti za proizvodnju vina, stanovi…) ponudivši 2,12 milijarde dinara.

Firme u Srbiji, gazde na Kipru

Među novootvorenim firmama koje imaju vezu sa Toriox-om je i Noldan d.o.o., čiji je vlasnik kiparski Noldan Investments LTD.

U februaru ove godine registrovana je u Kragujevcu i konsultantska firma T1G1 u vlasništvu preduzeća Termogama d.o.o, ali je već u aprilu preuzima kiparski Riselo Holdings LTD.

ZEMLJIŠTE NA NOVOM BEOGRADU TOLIKO I VREDI

Toriox d.o.o platio je plac, to jest imovinu Livnice na Novom Beogradu po tržišnoj ceni.

Kako su za VOICE potvrdili procenitelji, tržišna cena građevinskog zemljišta u tom delu Beograda je od 50.000 do 70.000 evra po aru. Tih sedam hektara danas vrede 43 miliona evra, rečeno nam je u proceniteljskim kućama.

U blizini je kompanija ABL Solvent prošlog meseca kupila poslovni kompleks IMT. ABL Solvent novoosnovana je firma povezana sa Alta bankom, pokazalo je nedavno istraživanje VOICE-a.

I osnivanje preduzeća Toriox išlo je preko Alta banke.

VOICE je uputio pitanja kompaniji Toriox vezana za kupovinu Nove Livnice, međutim, odgovor nismo dobili.

Slađana Gluščević i Miloš Katić (VOICE, naslovna fotografija: izlicitirane parcele na Novom Beogradu)