Skip to main content

Uoči Dana nezavisnosti Ukrajine jača strah od ruskih napada

Planeta 23. авг 2022.
< 1 min čitanja

Uoči Dana nezavisnosti Ukrajine i šest meseci od početka invazije Rusije na suseda, danas se u državi osetila jača strepnja da bi Moskva mogla napasti određene vladine i civilne ciljeve tokom praznika.

SAD su pojačale tu zabrinutost kada je njihova ambasada u Kijevu izdala bezbednosno upozorenje, saopštivši da „ima informacije da Rusija pojačava napore za pokretanje napada na ukrajinsku civilnu infrastrukturu i vladine objekte u narednim danima“.

Tokom vikenda je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u svom svakodnevnom obraćanju rekao da „treba biti svestan da bi Rusija ove nedelje mogla da pokuša da uradi nešto posebno gadno, nešto posebno okrutno“.

Upozorenja dolaze posle ruske tvrdnje da su ukrajinske obaveštajne službe odgovorne za bombaški napad u automobilu u kojem je tokom vikenda ubijena ćerka vodećeg desnog ruskog političkog mislioca.

Ukrajina je negirala umešanost u incident.

Darija Dugina, 29-godišnja voditeljska jednog nacionalističkog ruskog TV kanala, poginula je u subotu uveče u eksploziji daljinski upravljane eksplozivne naprave postavljene u njenom automobilu.

Osećaj straha izaziva i kontinuirano granatiranje i borbe u Zaprožju gde se nalazi najveća nuklearna elektrana u Evropi.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš (Guterres) upozorio je sinoć na nuklearnu pretnju, posebno nakon što je Rusija aludirala na svoj ogromni nuklearni arsenal na početku rata.

Gutereš zahteva da se zaustavi „zveckanje nuklearnim sabljama“, rekavši da je svet u „maksimalnom trenutku opasnosti“ i da sve zemlje sa nuklearnim oružjem moraju da se obavežu da ga neće prve upotrebiti.

To nije sprečilo jutrošnje granatiranje u blizini Zaporožja.

Regionalni guverner Valentin Rezničenko rekao je da su ruske snage pucale na obližnji Marhanec i Nikopolj na desnoj obali reke Dnjepar, nastavljajući nedeljama dugo granatiranje tokom noći.

(Beta, AP)