Skip to main content

Kandidatkinja za sudiju Ustavnog suda: Temeljni ugovor podložan ustavno-sudskoj provjeri

Jugoslavija 14. сеп 2022.
2 min čitanja

"Šta ako Ustavni sud donese odluku da 43.vlada nije bila ustavna, kako ćemo tretirati potpisnice TU"

Tatjana Bulatović, kandidatkinja za sudiju Ustavnog suda kazala je da Temeljni ugovor kao pravni akt, jeste podložan ustavno sudskoj provjeri.

-Ako sadržina Temeljnog ugovora zadire u ustavne kategorije, naravno da to može da bude u procesu pred ustavnims udom, a u kojm dijelu i na koji način se može mijenjati, ne znači isključivo staviti nešto na sto kod ustavnih sudija, i ne znači da se to mora poništiti, staviti van snage i da te takve pravne posljedice moraju da budu. Pravni saobraćaj je nešto što moramo vremenski promisliti na različite načine – kazala je Bulatović pred Ustavnim odborom.

Kazala je da je mnogo dublje pitanje, da li je 43. vlada bila Ustavna, što je takođe pred Ustavnim sudom.

-Šta ako Ustavni sud donese odluku da 43.vlada nije bila ustavna, kako ćemo tretirati potpisnice TU i šta ćemo ostaviti građanima ako i taj segment ostavimo neuređenim. To je mnogo dublje od toga da li TU može biti predmet razmatranja na Ustavnom sudu – rekla je Bulatović.

Kada su u pitanju tzv zetski zakoni, Bulatović kaže da ne želi da zauzme stav, jer nije čitala zetske zakone.

-Nikakve odluke koje se ad hoc donose nijesu se pokazale dobrim u političkom smislu ali ne mogu da govorim jer ne znam sadržinu zakona i u kom dijelu se napadaju ako je građanima Zete omogućen izbor odbornika i poslanika. Opet, diskutabilno je sve to, ali bez uvida u sam zakon i u kom dijelu se zakon napada ne bih to mogla komentarisati – ocijenila je Bulatović.

Smatra i da bi broj sudija Ustavnog suda mogao biti povećan sa sedam na devet.

Odgovarajući na pitanje poslanika DF-a Miluna Zogovića koji su najveći izazovi sa kojima se suočava crnogorsko pravosuđe – da li se osjeća smanjenje političkog uticaja na sudsku vlast i o dinamici rada Ustavnog suda, Bulatović je kazala da su izazovi veliki, ali da je sve u rukama poslanika i Parlamenta, kada je riječ o izboru članova Sudskog savjeta.

Na pitanje poslanika DPS Luiđa Škrelje mogu li se održati izbori bez Ustavnog suda u punom kapacitetu, Bulatović je kazala da je tu rješenje jednostavno.

-Do 23.oktobra počinje zasijedanje, dvije trećine parlamenta neka izabere sudije Ustavnog suda i drugo rješenje je da se nadamo da neće biti izbornih prigovora – rekla je ona.

(Pobjeda)