Skip to main content

Evropski sud kaznio Google sa 4,1 milijardom eura

Planeta 14. сеп 2022.
< 1 min čitanja

"Uveo nezakonita ograničenja proizvođačima Android mobilnih uređaja i operaterima mobilnih mreža"

Evropski sud kaznio je Google sa 4,125 milijardi dolara zbog korištenja svog operativnog sistema Android kako bi osujetio rivale i učvrstio dominantu poziciju svog pretraživača.

Ovaj američki tehnološki gigant pokušao je osporiti raniju presudu, a kazna je skromno smanjena sa 4,34 milijarde eura. Ovo je rekordna kazna za kršenje antimonopolskih propisa

„Opšti sud u velikoj mjeri potvrđuje odluku Komisije da je Google uveo nezakonita ograničenja proizvođačima Android mobilnih uređaja i operaterima mobilnih mreža kako bi učvrstio dominantnu poziciju svog pretraživača“, navodi sud.

„Kako bi bolje odrazio težinu i trajanje kršenja, Opšti sud ipak smatra primjerenim da Googleu izrekne kaznu od 4,125 milijardi eura, pri čemu se njegovo obrazloženje u određenim aspektima razlikuje od obrazloženja Komisije“, rekle su sudije.

Google, koji se može žaliti najvišem evropskom sudu izrazio je svoje razočarenje.

„Razočarani smo što Sud nije poništio odluku u potpunosti. Android je stvorio više izbora za sve, a ne manje i podržava hiljade uspješnih preduzeća u Evropi i širom svijeta“, rekao je glasnogovornik.

Antimonopolska agencija EU izrekla je u tri odvojene istrage ukupno 8,25 milijardi eura antimonopolskih kazni najpopularnijem svjetskom internet pretraživaču.

Ovo je drugi sudski poraz za Google koji je prošle godine izgubio prigovor na kaznu od 2,42 milijarde eura.

(Radio Slobodna Evropa, foto: Pixabay)