Skip to main content

Kanada: Otkrivena još 182 posmrtna ostatka djece domorodaca

Marginalci 30. јун 2021.
< 1 min čitanja

Još 182 posmrtna ostatka pronađena su u neoznačenim grobovima u Kanadi, ovaj put u bivšem internatu misije Sv. Eugena u Britanskoj Kolumbiji (B.C.).

To je treći bivši indijanski internat kojom je upravljala Katolička crkva u kojem su u proteklim sedmicama prijavljeni neoznačeni grobovi.

Škola je otvorena 1912, a zatvorena 1970. godine, prenosi Anadolija.

Djeca Prvih naroda, kako u Kanadi nazivaju autohtono stanovništvo, između sedam i 15 godina oduzeta su porodicama i prisiljena pohađati internat misije Sv. Eugen, blizu Cranbrooka.

‘Na samom vrhu sante leda’

Kao i kod Kamloopsa, škole u Britanskoj Kolumbiji, u Saskatchewanu u rezervatu Prvih naroda Cowessess, za lociranje neoznačenih grobova djece koja pripadaju Krunaxi i drugim plemenima Prvih naroda, korišteni su površinski radarski skeneri.

Bob Chamberlin, bivši potpredsjednik Unije indijanskih poglavica Britanske Kolumbije, rekao je da se očekuje još užasa dok se provjeravaju ostali bivši internati.

“Vjerujem da smo na samom vrhu sante leda“, kazao je on u televizijskom intervjuu.

U crkvenim internatima, gdje je boravilo više od 150.000 lokalne djece nasilno oduzete od njihovih porodica, većina ove djece bila je izložena fizičkom, seksualnom i psihološkom nasilju.

Nasilje, neuhranjenost, zvjerstva

Šestogodišnja istraga nad kanadskim sistemom rezidencijalnih škola, koji je nasilno odvajao domorodačku djecu od njihovih porodica, utvrdila je 2015. godine kako je taj u međuvremenu ukinuti sistem predstavljao “kulturni genocid”.

U izvještaju se dokumentira strašno fizičko nasilje, neuhranjenost i druga zvjerstva kojima su mnoga djeca koja su pohađala te škole bila izložena.

Kanadska savezna vlada službeno se izvinila žrtvama 2008. godine zbog onoga što se dogodilo u crkvenim internatima, gdje je hiljade djece umrlo od gladi, hladnoće i medicinskih eksperimenata.

(AJB/Agencije, foto: Beta-AP)