Skip to main content

Amnesty International: Zakon o nacionalnoj sigurnosti u Hong Kongu je ‘kriza ljudskih prava’

Planeta 30. jun 2021.
< 1 min čitanja

Zakon o nacionalnoj sigurnosti u Hong Kongu stvorio je “krizu ljudskih prava”, a vlasti su ga koristile za obračun s neistomišljenicima, objavio je Amnesty International u izvještaju u srijedu, godinu dana od nametanja tog zakona, prenosi Hina.

Peking je Hong Kongu krajem juna prošle godine nametnuo zakon o nacionalnoj sigurnosti kojim se kažnjava sve što Kina smatra subverzijom, separatizmom, terorizmom i saradnjom sa stranim silama.

Vlasti su rekle da će zakon pogađati “vrlo malu manjinu” ljudi i da je njime vraćena stabilnost nakon višemjesečnih i često nasilnih prosvjeda 2019. godine. Navode da su prava i slobode bivše britanske kolonije i dalje zaštićena, ali nisu apsolutna.

“Zakon o nacionalnoj sigurnosti je u godinu dana stavio Hong Kong na brzi put da postane policijska država i stvorio krizu ljudskih prava za ljude koji ondje žive”, rekla je Yamini Mishra, regionalna direktorica Amnesty Internationala za Aziju i Pacifik.

Hong Kong je vraćen Kini 1997. godine

Izvještaj međunarodne skupine za ljudska prava sadrži analizu sudskih presuda, bilješke s ročišta i intervjue s aktivistima, a u njemu se zaključuje kako se zakon koristi za “široki spektar kršenja ljudskih prava”.

Hong Kong je vraćen Kini 1997. godine uz obećanje o visokom stupnju autonomije te zaštiti prava i sloboda najmanje 50 godina.

Mishra je rekla da je zakon “zarazio svaki dio hongkonškog društva i potaknuo klimu straha koja prisiljava stanovnike da dvaput razmisle o onome što govore, što tvitaju i kako žive svoje živote”.

Uhapšeno je više od 100 ljudi, a najmanje 60 ih je optuženo pod tim zakonom, pokazuju podaci Reutersa.

(AJB/Agencije, foto: Pixabay)