Skip to main content

Kako do rešenja za budžet Vojvodine

Autonomija 04. дец 2008.
2 min čitanja

mirko-cvetkovic.jpgPremijer Mirko Cvetković najavio je da će kroz razgovor sa parlamentarnim strankama iz Vojvodine pokušati da dođe do rešenja za budžet pokrajine. Parlamentarne stranke iz Vojvodine najavljuju da neće podržati predlog budžeta, ukoliko ne dobiju Ustavom garantovanih sedam odsto iz državne kase. Dok Savez vojvođanskih Mađara ne odustaje od svojih zahteva i pozivanja na Ustav, predsednik Vlade nagoveštava da će se tim zahtevima izaći u susret – kroz budžet ili mimo njega. Ustav za koji su glasale sve parlamentarne stranke iz sastava Skupštine od pre dve godine predviđa da Vojvodina ostvaruje pravo na sedam procenata iz državne kase. U problemima koji prate donošenje budžeta taj procenat je sada smanjen. Premijer Mirko Cvetković kaže da će pokušati da reši problem.
“Sa predstavnicima Vojvodine kroz razgovor ćemo pokušati da dođemo do rešenja, čvrsto sam uveren da će rešenje biti pronađeno“, rekao je Cvetković.
„Ipak, želim da prokomentarišem da je Ustav odredio okvir budžeta Vojvodine, to je nešto što svakako treba poštovati, s tim što u njemu ne piše eksplicitno da treba iz republičkog budžeta da se nadiknadi razlika, već samo piše koliko treba da bude“, naveo je on.
O kakvim sredstvima je reč, nešto konkretnije govori pokrajinski sekretar za finansije Jovica Đukić.
“Postoji više opcija. Jedna opcija su rezerve, koliko je to moguće, drugi deo je od nekih većih prihoda od privatizacije recimo ‘NIS-a’ i nekih drugih, a postoji i opcija drugačije raspodele u republičkom budžetu”, kaže Đukić.
Savez vojvođanskih Mađara prihvata da razgovara o rešenju problema, ali se i dalje drže Ustava. Poslanik Balint Pastor podseća na prihode Vojvodine i ne vidi prostor da se tražena sredstva pronađu van budžeta.
„Čuo sam da Vlada sutra možda neće razmatrati budžet što smatram dobrom vešću sa aspekta da razmišlja da ipak izmeni radnu verziju budžeta, poveća sredstva za Vojvodinu i omogući da mirne savesti glasamo za budžet“, kazao je Pastor.
Ipak, nisu samo sredstva iz budžeta problem Vojvodine.
Prema najavama pojedinih pokrajinskih sekretara, Vojvodina će u narednu godinu ući sa privremenim finansiranjem. Tome nije jedini razlog budžet za ovu godinu, već i činjenica da Skupština još nije usvojila ni Predlog statuta Vojvodine, niti je donela prateći zakon za njegovu primenu.
Dok to ne bude učinjeno, Pokrajina nema zvanične finansijske okvire niti nadležnosti, i sledi joj tromesečno privremeno finansiranje.

(B92)