Skip to main content

Kad Srbija uzme pravdu u svoje ruke

Građani 02. nov 2011.
< 1 min čitanja

 „Zaštita branilaca ljudskih prava je preduslov za poštovanje i zaštitu ljudskih prava“, rekao je zamenik šefa Misije OEBS u Srbiji Tomas Mur danas na skupu o braniocima ljudskih prava.

Stalni koordinator UN u Srbiji Vilijam Infante rekao je da bi sudovi u Srbiji trebalo brže i efikasnije da rešavaju slučajeve napada na branioce ljudskih prava.

„Potrebno je izmeniti sliku o braniocima ljudskih prava. Njima se preti, a napadaju se državne institucije koje se bave zaštitom ljudskih prava“, rekao je Infante.

On je dodao da je pohvalno to što su usvojeni zakoni iz oblasti ljudskih prava, ali je dodao da još mnogo toga mora da se uradi.

„Srbija ima dug spisak slučajeva pred Sudom za ljudska prava u Strazburu, ali to nije dokaz neuspeha, nego dokaz sporosti sudova“, rekao je on.

Direktor Beogradskog centra za ljudska prava Vojin Dimitrijević rekao je da su za kulturu u Srbiji, ali i neke druge kulture, specifični medijski napadi na branioce ljudskih prava.

„Oni su predstavljeni kao zamlate i čudaci koji brane tuđa prava jer nemaju šta drugo da rade. Pa kad to ne upali, onda ih napadaju zbog finansijske pomoći iz inostranstva, čiji se iznosi preuveličavaju“, rekao je Dimitrijević.

On je dodao da pored tužbi i fizičkog šikaniranja branilaca ljudskih prava postoji i pokušaj društvene izolacije i predstavljanja zaštite ljudskih prava kao nečeg nenormalnog.

„Ljudska prava se pominju sa ogradama kao takozvana, pod navodnicima i tobožnja, a to je nedavno učinio i jedan ministar“, rekao je on.

Direktor Uprave za ljudska i manjinska prava Nenad Đurđević rekao je da je budžet za projekte zaštite ljudskih prava mali i dodao kako se nada da će sledećeg godine biti povećan.

(Beta)