Skip to main content

Ruske firme šampioni u korupciji

Planeta 02. nov 2011.
< 1 min čitanja

Prema indeksu korupcije TI, Rusija je dobila najnižu ocenu, odnosno 6,1 poen, i time zauzela poslednje mesto na listi 28 zemalja, što znači da je najkorupmiranija, dok je Kina sa 6,5 poena na pretposlednjem mestu.

Istraživanje je obuhvatilo 28 većih privreda u svetu, a zemlje sa najmanjim nivooom korupcije mogle su da dobiju 10 poena. Prvo i drugo mesto podelile su Holandija i Švajcarska, dobivši po 8,8 poena. Prethodno istraživanje korupcije među međunarodnim kompanijama bilo je 2008. godine i Rusija je i tada bila na poslednjem mestu sa 5,9 poena. U izveštaju TI se ističe da je situacija sa Rusijom i Kinom ozbiljan povod za zabrinutost.

“Uzimajući u obzir da prisustvo njihovih kompanija na svetskom tržištu stalno raste, tako visok nivo korupcije može negativno da se odrazi na ekonomsku klimu u odgovarajućim sektorima i mogućnost kompanija da vode poštenu tržišnu borbu”, navodi TI.

Dodaje se i da su ruske kompanije poslednjih godina najviše ojačale prisustvo u naftnom i gasnom sektoru. Po mišljenju direktora ruskog odeljenja TI Jelene Panfilove, loša pozicija Rusije se objašnjava time što je u zemlji došlo do “stabilizacije korupcije”. Pod tim se podrazumeva između ostalog to, da čak i ako postoje zakoni o borbi protiv korupcije, oni ne funkcionisu.

“Vodeća pozicija Rusije po korupciji ne izaziva čuđenje. Zemlja se i dan danas bori sa unutrašnjom korupcijom, posebno u državnim organima. Potpuno je prirodno što se korupcija širi i na privatne firme, kako u samoj Rusiji, tako i u inostranstvu”, kaže Panfilova.