Skip to main content

Kačinjski konačno priznao da Poljska ima špijunski softver Pegaz

(Pod) razno 07. јан 2022.
2 min čitanja

Poljski vicepremijer za bezbednost Jaroslav Kačinjski priznao je da je njegova zemlja nabavila moderni špijunski softver Pegaz 2017. godine od Izraela, ali je kategorično demantovao tvrdnje, sada ne samo kanadskih stručnjaka već i nezavisnih eksperata Amnesti internešenela, da su vlasti njime uhodile predstavnike opozicije.

„Ništa takvo nismo koristili. Nikakav Pegaz, nikakve tajne službe, nikakve tajno pribavljene informacije nisu u kampanji pred izbore igrale nikakvu ulogu. Izgubili su zato što su izgubili, ne treba danas da traže takve izgovore“, kazao je Kačinjski u intervjuu koji će u ponedeljak objaviti provladin desničarski nedeljnik Sjeći.

Sinoć je Amnesti internešenel na osnovu analize svojih eksperata i ranije provere kanadske Sitizen Lab, koja se bavila aferom Pegaz i njegovom zloupotrebom u svetu, objavio da su poljske vlasti iz stranke Pravo i Pravda Jaroslava Kačinjskog zloupotrebile Pegaz za hakovanje i špijuniranje opozicije.

Konkretno u Poljskoj žrtva izraelskog softvera, koji je trebalo da se prodaje samo u proverene ruke da ne dođe u posed autoritarnih režima, među ostalima u svetu, bio je, između ostalih, uticajni advokat Roman Gjertih. On zastupa opozicione zvaničnike u mnogim osetljivim suđenjima. Pominju se i tužiteljka Eva Vžosek kada je pokrenula istragu o mahinacijama vlasti u organizaciji predsedničkih izbora poštom u jeku pandemije 2020. godine i senator opozicionih stranaka i Građanske koalicije Kšištof Brejza.

Telefon senatora Brejze koji je bio šef izbornog štaba Građanske koalicije pred parlamentarne izbore 2019. godine, prema saznanjima kanadskih eksperata, hakovan je 33 puta a poruke i tekstovi ukradeni iz mobilnog telefona Brejze emitovani su obrađeni u kampanji blaćenja poljske opozicije na državnoj televiziji TVP.

„Loše bi bilo kada poljske službe ne bi imala oruđa takvog tipa. Valjda se svako slaže da treba pratiti razne zločinačke grupe i na celom svetu se koriste oruđa uhođenja, naravno kada postoji zakonski osnov i uvek pod kontrolom suda i tužilaštva“, kazao je Kačinjski u intervjuu čije delove već danas prenose poljski mediji.

Lider vladajuće stranke Pravo i Pravda i neformalno najmoćniji čovek u državi rekao je da analize nevladinih organizacija nemaju veze sa realnošću i da zloupotrebljavaju to što oni koji zaista imaju saznanja moraju da ćute jer čuvaju službenu tajnu.

„Sve operativne radnje čak i protiv onih koji najglasnije viču primenjuju se uz dozvolu suda“, demantovao je danas i premijer Mateuš Moravjecki saznanja nezavisnih kanadskih i američkih eksperata u intervjuu privatnoj tv Interija.

Kačinjski je inače danas ocenom da je to bura ni oko čega odbio zahtev opozicije da se formira posebna parlamentarna komisija koja bi istražila navode o zloupotrebi izraelskog softvera za napade na poljsku opoziciju.

Softver Pegaz je od Izraela nabavljen za poljski Centralni biro za borbu protiv korupcije i to nezakonito, pošto je sufinansiran sa šest miliona evra iz posebnog fonda za žrtve zločina. Fond je pod nadzorom ministra pravde i generalnog tužioca, Zbignjeva Žobra, dok po poljskom zakonu službe kao što je i CBA u smeju da se finansiraju samo direktno iz budžeta.

Bivši predsednik poljskog Ustavnog suda i nekadašnji ombudsman Andžej Zol kazao je dnevniku Gazeta viborča da bi takva zloupotreba Pegaza u vreme predizborne kampanje kada bi Vrhovni sud bio zaista nezavisan bila razlog za poništavanje parlamentarnih izbora.

(Beta, ilustracija: Pixabay)