Skip to main content

Kacin: Vojvodina kao primer Srbiji

Autonomija 28. авг 2008.
2 min čitanja

Izvestilac Evropskog parlamenta (EP) za Srbiju Jelko Kacin ocenio je juče prilikom posete vojvođanskim zvaničnicima da se slika Srbije u Evropi može poboljšati nastupom predstavnika Vojvodine u evropskim institucijama.
Kacin je posle susreta s predsednikom Izvršnog veća Vojvodine Bojanom Pajtićem rekao novinarima da se u Evropi ne zna dosta o Vojvodini i ohrabrio Pajtića da aktivno nastupi na evropskoj sceni.
– Moje kolege i koleginice u EP jednostavno ne znaju dosta o Vojvodini, odnosno, oni imaju neku opštu sliku Srbije. A mislim da se slika Srbije može brzo znatno poboljšati kroz spoznaje koje donosi direktan nastup najviših predstavnika Vojvodine unutar evropskih institucija – rekao je Kacin.
Izvestilac je naveo da se čeka da Skupština Srbije potvrdi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU i da od toga “dosta zavisi” kada bi EP ratifikovao taj sporazum.
– Želimo da tu ratifikaciju podupremo izveštajem o napretku Srbije – dodao je Kacin.
On je podsetio na susret sa zvaničnicima Skupštini Srbije s kojima je u Beogradu razgovarao dan ranije, navodeći da je tada dogovoreno da se proces ratifikacije Sporazuma ubrza.
Predsednik Izvršnog veća Vojvodine Pajtić je rekao da je s Kacinom razgovarao o budućnosti Vojvodine kao evropskog regiona. Srbiji se, po Pajtićevim rečima, smeši evropska budućnost, a Vojvodina mora iskoristiti šanse koje joj se pružaju kroz pretpristupne fondove EU.
Pajtić je rekao da je suština njegovog razgovora s Kacinom u tome da Vojvodina ima punu podršku Evropskog parlamenta, koji je doživljava, dodao je, kao izrazito proevropsku regiju i primer za ceo region.
Kacin je juče razgovarao i s predsednikom Skupštine Vojvodine Šandorom Egerešijem i potpredsedicima vojvođanske skupštine Majom Sedlarević, Martinom Zlohom i Branislavom Mitrovićem.
Kacin je izjavio da EU mora brzo da usaglasi stavove u vezi s Gruzijom, ali da to neće uticati na proces evropskih integracija Srbije.
– Ne želim da kažem da je Srbija manje važna, ali u ovom ttenutku moramo brzo reagovati u vezi s Gruzijom – rekao je on, dodajući da će Francuska, kao predsedavajuća EU, sledeće nedelje zakazati vanrednu sednicu šefova država i vlada EU, na kojoj on očekuje usaglašen zajednički stav o Gruziji.

(Dnevnik)