Skip to main content

Pastor: Ne odustajemo od autonomije Vojvodine

Autonomija 28. авг 2008.
2 min čitanja

balintpastor.jpgPoslanik u republičkom i pokrajinskom parlamentu zadužen za nacionalne manjine Balint Pastor izjavio je juče da je izvestiocu Parlamentarne skupštne EU za Srbiju Jelku Kacinu rekao da mađarska zajednica neće odustati od zahteva za autonomiju Vojvodine. Pastor je na konferenciji za novinare u Subotici rekao da je Kacinu prekjuče u Beogradu preneo da je mađarska zajednica u Srbiji deo proevropskog bloka i da je deo vladajuće većine u Republici i Pokrajini što, kako je rekao, donekle olakšava posao u rešavanju otvorenih pitanja vezanih za položaj manjina.
– Reč je, naime, o pet konkretnih pitanja, među kojima su status saveta nacionalnih manjina, privatizacija elektronskih medija manjina i problem veće zastupljenosti pripadnika manjina u državnim i lokalnim organima vlasti, posebno kod zapošljavanja. Tu je i problem finansiranja institucija manjina iz budžeta i što hitnije donošenje zakona o upotrebi službenog jezika manjina – rekao je Pastor, i podsetio na to da je važeći zakon iz 1999. godine potpuno anahron i da se prema tom aktu samo prvostepeni postupci u sudovima mogu voditi na jezicima nacionalnih manjina.
Pastor je kazao da je, po pitanju decentralizacije Vojvodine, Kacinu izneo stav da ona treba da postane regija, kako je rekao, u evropskom smislu, koja će imati nadležnosti i izvorne prihode. To će, rekao je Pastor, biti postignuto donošenjem statuta koji bi, kako se nada, trebalo da bude usvojen do kraja godine. Pastor je rekao da se u razgovoru s izaslanikom EU založio za što brže donošenje zakona o imovini lokalnih samouprava.
On je Kacinu preneo “veliko razočaranje radom republičkog parlamenta, odnosno opstrukcijom opozicije i kašnjenjem ratifikacije sporazuma o ulasku Srbije u EU”.
– Takođe, upozorio sam na to da nas to sve više udaljava od EU, s čim se Kacin saglasio – zaključio je Pastor.

(Dnevnik)