Skip to main content

Jovanović (LSV): Ukloniti spomenik Jaši Tomiću

Autonomija 09. nov 2008.
2 min čitanja

aleksandar-jovanovic.jpgPredsednik Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) i predsednik Skupštine Grada Novog Sada Aleksandar Jovanović rekao je danas „da spomenik poznatom antisemiti Jaši Tomiću treba da bude uklonjen iz centra Novog Sada“.
Jovanović je na štandu LSV-a u centru grada, gde su građanima deljeni antifašistički leci povodom Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma, rekao da zna da nekim partijama to ne odgovora, kao što je Demokratska stranak Srbije (DSS) koja je zbog toga najavila i da će tražiti njegovu smenu na mestu predsednika Skupštine grada.
„Jaša Tomić je bio čovek koji je javno govorio i pisao i širio antisemitske ideje, a i ubio je svog političkog neprijatelja (Mišu Dimitrijevića) i zbog toga bio u zatvoru. Mislim da to najbolje govori o tome ko se zalaže za kakve ideje i mislim da je na građanima da procene koja partija kakve signale šalje“, ocenio je Jovanović.
On je dodao i da je posebno „bolna simbolika“ u tome što je spomenik podignut 2006. godine upravo 9. novembra, na Međunarodni dan borbe protiv fašisma i antisemitizma.
Jovanović je rekao „da su, kada je reč o borbi protiv fašizma, stvari počele da idu na bolje nakon prošlogodišnjeg masovnog antifašističkog skupa u Novom Sadu“, jer je tada poslata poruka i građanima i političkim partijama da se o toj temi mora razgovarati i da se nešto mora preduzeti.
„Rezultat toga je i naš Predlog zakona o zabrani manifestacija neonacističkih i fašističkih organizacija koji se nalazi u proceduri Skupštine Srbije, i koji će se pred poslanicima najverovatije naći do kraja ove godine“, kazao je Jovanović.
Odbornička grupa DŠ-a u Skupštini grada najavila je 7. novembra da će na sledećoj sednici podneti predlog za smenu Aleksandra Jovanovića zbog njegove izjave da treba ukloniti spomenik Jaši Tomiću u centru Novog Sada.
„Pitamo se da li je rušenje spomenika deo evropskih vrednosti za koje se Liga socijaldemokrata Vojvodine zalaže. Spomenik Jaši Tomiću podignut je zbog njegovih velikih zasluga za prisajedinjenje Vojvodine matici Srbiji i zbog toga i bode oči onima koji žele da Vojvodinu izdvoje iz Srbije“, rekao je ranije predsednik novosadskog DSS-a Borko Ilić.
LSV je zatražila 22. oktobra da se spomenik Jaši Tomiću ukloni iz centra Novog Sada, jer ga smatra „užasavajućim podsetnikom na radikalsku vladavinu“, a svojim postojanjem ismeva i sve žrtve fašističkog terora.
Ta stranka je podsetila da poznati lovac na naciste Efraim Zurof još nije prihvatio titulu počasnog građanina Novog Sada, pošto se, kako je rekao, u centru grada nalazi spomenik Jaši Tomiću „poznatom antisemiti i osuđenom ubici“.

(Beta)