Skip to main content

Jahjaga: Spremna sam za sastanak s Nikolićem

Autonomija 08. јул 2012.
< 1 min čitanja

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga izjavila je da je spremna za razgovore sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

„Mi jedino kao legalni i legitimni lideri naših država, izražavajući volju naših građana, možemo razgovarati. I kroz taj razgovor naći čvrsta i postojana rešenja,  koja znače i mir i stabilnost u regiji i šire”, kazala je Jahjaga u intervjuu za današnji novosadski „Dnevnik”.

Dodala je da Kosovo želi da novi lideri Srbije prihvate realnost i što pre priznaju Republiku Kosovo, i da kao dve susedne države uspostave diplomatske odnose i sarađuju na putu evroatlantskih integracija.

Jahjaga je ocenila da se sporazumi koji su proizvod dijaloga Prištine i Beograda sporo sprovode, zbog toga što srpska strana nije voljna da ostvaruje ono što je dogovoreno.

Prema njenim rečima, od Beograda se očekuje da podigne nivo dijaloga o pitanjima ratne odštete, zatim nestalih lica, suđenja za ratne zločine.

„Lideri Srbije do sada se nisu javno izjasnili po tim pitanjima”, kazala je Jahjaga.

Ona je odbacila zahteve Srba sa severa Kosova da ostanu deo Srbije i kazala da slobodno izražena volja građana ne podrazumeva da svaka opština ili svako selo ima pravo na samoopredeljenje i otcepljenje.

„Samo možete pretpostavljati što bi bilo od države Srbije ako se princip samoopredeljenja spusti na takav nivo”, kazala je Jahjaga.

Izrazila je uverenje da će Kosovo ubrzo ispuniti sve uyslove iz mape puta, koji su neophodni da bi i građani Kosova mogli da putuju u EU bez viza.

(Dnevnik)