Skip to main content

Izlazak iz geta

Aktuelno 16. jul 2011.
2 min čitanja

U Novom Sadu premijerno je prikazan dokumentarni film simboličnog naziva „Izlazak iz geta” o mladim i talentovanim Romima koji su zahvaljujući pre svega svojoj upornosti uspeli da izađu iz začaranog kruga stereotipa, predrasuda, bede i siromaštva.

Koautorka filma Marija Aleksandrović kaže da Romi mogu izaći iz začaranog kruga siromaštva, ali da to umnogome zavisi od njih samih. „Ukoliko mi, Romi, želimo da izađemo iz tog začaranog kruga bede i siromaštva, moramo pre svega da verujemo u sebe i da zaista to želimo da uradimo. Sem toga, osoba koja želi da izađe iz tog začaranog kruga, mora prepoznati svoj talenat i mora to žarko želeti! I mora imati izuzetno, izuzetno veliku podršku porodice“, poručila je Marija Aleksandrović.

 

Lepša slika Roma
Druga koautorka filma Jelena Jovanović objasnila je da joj je želja pre svega bila da prikaže lepšu sliku o romskoj zajednici, kako o samim Romima tako i ne-Romima koji su svakodnevno okruženi stereotipnim slikama o Romima, što ima dalekosežne posledice za suživot.
Pokrajinski sekretar za obrazovanje i za nacionalne manjine Andor Deli najavio je da će njegov sekretarijat nastaviti da podržava ovakve projekte. „Ako se kumuliraju svi ti pojedinačni uspesi kada je reč o jednoj zajednici kakva je romska zajednica, onda to znači i uspeh i napredak za čitavu zajednicu“, ocenio je Deli.
Predsednik Saveta za integraciju Roma u Vojvodini Petar Novica Nikolić pozvao je svoje sunarodnike da iskoriste mogućnosti koje pružaju vojvođanske vlasti u stimulisanju obrazovanja Roma i podsetio da na Novosadskom univerzitetu studira gotovo 300 studenata Roma. „Nemojte očekivati da ćete imati bolji i kvalitetniji život ako vašu decu ne upisujete u škole, ne uključujete u školski obrazovni proces. Opravdanje da smo siromašni i da nemamo uslova da školujemo našu decu, što bi rekli mladi, ne pije vodu. Jer upravo to što smo siromašni treba da bude najveći motiv“, upozorio je Nikolić.

 

Rođen sam u čergi, ali ne i moja deca
On je naveo da je i sam rođen u čergi, koje se ne stidi, ali je poručio da čerga mora postati prošlost. „Geto jeste naša prošlost, jeste možda za neke i sadašnjost ali ne sme da bude budućnost. Ja sam ponosan i sretan što sam rođen u čergi, u mahali u Tovariševu, ali tamo, u toj mahali ne žive moja deca. Oni se školuju i obrazuju. Ja se svoje čerge ne stidim, ali ona ne sme da bude ni sadašnjost ni budućnost za našu decu“, poručio je Nikolić.
Koautorke filma Marija Aleksandrović i Jelena Jovanović su članice nevladine organizacije „Istraživači Romi“ iz Žablja. One su pre filma „Izlazak iz geta“ snimile i dokumentarne filmove „Romi u Sremu – nekad i sad“, koji govori o obrazovanju Roma, njihovoj tradiciji i kulturi u tom delu Vojvodine, kao i film „Uspešne Romkinje u Vojvodini“.
Snimanje filma „Izlazak iz geta“ pomogli su Program za umetnost i kulturu Instituta za otvoreno društvo iz Budimpešte i Vlada Vojvodine.

(Deutsche welle)