Skip to main content

Iz Nemačke do Jerusalima na biciklu

Autonomija 29. јул 2012.
2 min čitanja

Johan Peter Robert Gros iz mesta Triberg u nemačkoj pokrajini Baden Virtemberg odlučio je da pređe nekoliko hiljada kilometara na biciklu, kako bi stigao do Jerusalima i izlečio se.

Putujući ka Izraelu, Gros se zaustavio u Novom Sadu i za Dojče vele ispričao da ide u potragu za “Svetim Duhom”. “Vožnja biciklom je nešto što volim da radim, jer imam sportski talenat koji želim da iskoristim. Idem u potragu sa Svetim Duhom i za hrišćanskim mestima hodočašća. Za onim mestima u kojima je delovao Isus Hrist ili se njegov lik ukazivao”, priča Gros.

Naš sagovornik ima zdravstvenih problema i kao iskreni vernik, ubeđen je da Isus Hrist može da mu pomogne, ako poseti Jerusalim. „Isus Hrist je moj gospodar, brat i prijatelj. Normalno je da su ljudska bića impresionirana i zainteresovana za svoje prijatelje pa sam i ja tako zainteresovan da vidim mesta u kojima je Hrist delovao i živeo. Uveren sam da on može da reši psihičke i fizičke probleme koje imam, i zato idem na ovaj put. Verujem da će mi on dati znak i da će mi reći ko može da mi pomogne da savladam moje bolesti”, priča Gros.

On kaže da mu ne pada teško ovako dugačko putovanje, iako na biciklu nosi pedesetak kilograma tereta. „Odabrao sam da putujem uz Dunav i lako mi je da putujem uz reku. Put je dalek i mnogo toga zavisi od kondicije. Nekada se trudim da pređem što je više moguće kilometara, a nekada je zabavno pa zastajem češće. Takođe, putovanje biciklom je dobro za telo”, kaže Gros.

Četrdesetpetogodišnji Johan Peter Robert Gros je i ranije putovao biciklom do Crnog mora i do Međugorja, a pre toga i pešice do severa Nemačke, do Beča, do Rima, kao i do juga Španije, do mesta  Santjago de Kompostela. Svako putovanje zapravo je bilo motivisano posetama svetim hrišćanskim mestima.

(Deutsche Welle)