Skip to main content

Istraživanje: 77,4 odsto građana BiH glasalo bi za ulazak u EU

Jugoslavija 26. sep 2022.
2 min čitanja

U slučaju referenduma u Bosni i Hercegovini (BiH) 77,4 odsto ispitanih građana glasalo bi za ulazak zemlje u Evropsku uniju (EU), pokazalo je istraživanje Direkcije za evropske integracije BiH.

Ulazak u EU bi podržalo 90,1 odsto ispitanika iz Federacije BiH, 54,5 odsto anketiranih iz Republike Srpske i 73,8 odsto ispitanika iz Brčko distrikta.

Istraživanje je sprovedeno u avgustu ove godine na uzorku od 1.200 ispitanika, koji je reprezentativan na nivou cele države, navedeno je u saopštenju Direkcije za evropske integracije.

Kao razloge za podršku ulasku BiH u EU ispitanici su, kako je saopšteno, najčešće naveli garanciju trajnog mira i političke stabilnosti, njih 34,4 odsto, slobodu kretanja ljudi, robe i kapitala, 32 odsto ispitanih, i poštovanje zakona i propisa, njih 22,8 odsto.

Ispitanici koji ne podržavaju ulazak BiH u EU kao najčešći razlog navode strah od većih troškova života i poreza, njih 50,4 odsto.

Prema mišljenju najvećeg broja ispitanika, njih 49,9 odsto, najveću korist od ulaska BiH u EU imaće mladi.

Najviše ispitanika, njih 39,1 odsto, smatra da politizacija procesa u najvećoj meri otežava integraciju BiH u EU, dok je za 27,9 odsto to nespremnost na promene.

Istraživanje je pokazalo da 49 odsto anketiranih smatra da je borba protiv korupcije najpotrebnija refoma za unapređenje svakodnevnog života građana u BiH, a da je slede smanjenje poreskih opterećenja i reforma sudova i tužilaštava.

Ukupno 48 odsto ispitanika, prema istraživanju, smatra da evropski put BiH nema alternativu, dok njih 44,8 misli da alternativa postoji.

Da BiH nikada neće ući u EU smatra 35,3 odsto ispitanih, njih 34,7 odsto misli da će se to desiti najviše za godina, 15,4 odsto za najviše 15 godina, a 14,6 odsto za najviše dvadeset godina.

„Ukupno 56,3 odsto ispitanika prepoznaje EU kao najvećeg donatora sredstava BiH. Za 20,9 odsto ispitanika to je Turska, šest odsto smatra da je to Rusija, a 4,9 odsto smatra da je to Japan“, navedeno je u saopštenju.

Većina ispitanika – 51,3 odsto smatra da će EU učvrstiti unutrašnje odnose i nastaviti sa proširenjem, dok 21,4 odsto misli da će se EU raspasti.

(Beta, foto: europa.ba)