Skip to main content

Desetine ubijenih demonstranata u Iranu, preko hiljadu uhapšenih

Planeta 26. sep 2022.
2 min čitanja

U gušenju protesta iranskih vlasti nakon smrti Mahse Amini poginulo je najmanje 76 ljudi, saopštila je u ponedeljak 26. septembra nevladina organizacija za ljudska prava Irana (IHR) sa sedištem u Norveškoj, objavio je Frans press (AFP).

Iranske vlasti su takođe uhapsile više od 1.200 demonstranata, saopštava nevladina organizacija.

Protesti u Iranu su pokrenuti 16. septembra, na dan smrti u bolnici Mahse Amini (22), uhapšene 13. septembra u Teheranu zbog “nošenja neprikladne odeće” i nepoštovanja strogog pravila oblačenja žena u Iranu.

„Pozivamo međunarodnu zajednicu da odlučno i jedinstveno preduzme praktične korake kako bi zaustavila ubijanje i mučenje demonstranata“, rekao je direktor IHR Mahmood Amiri-Moghaddam dodajući da pribavljeni video snimci i potvrde o smrti pokazuju da se „na demonstrante puca bojevom municijom”.

Vlasti u Iranu su angažovale jake snage bezbjednosti protiv demonstranata širom zemlje koji protestuju zbog smrti Amini nakon hapšenja zbog navodnog kršenja iranskih strogih pravila o nošenju skromne odjeće i hidžab marama.

Tenzije su porasle između Irana i zapadnih zemalja nakon što je Evropska unija protestovala zbog „široko rasprostranjene i nesrazmjerne upotrebe sile“ vlasti u Teheranu protiv demonstranata.

Protesti su se ponovo rasplamsali širom 25. septembra u Iranu kada je masa u Teheranu vikala “smrt diktatoru”, pozivajući na kraj više od tri decenije vladavine vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hamneija (Ali Khamenei).

Na snimcima koje je podijelila grupa Iran za ljudska prava sa sedištem u Oslu (IHR), vide se demonstranti koji skandirju “Žena, život, sloboda!”, dok žene prkosno bacaju svoje hidžabe u zapaljene kante za smeće i lomače.

Iranska interventna policija u crnim pancirima tukla je demonstrante pendrecima u uličnim borbama, a studenti su srušili velike slike vrhovnog vođe i njegovog prethodnika ajatolaha Ruholaha Homeinija(Ruhollah Khomeini) .

 Učesnica protesta drži transparent sa natpisom “Ovo je slika mog naroda. Prenesite glas Iranaca”, dok stoji ispred kordona policije tokom demonstracija podrške iranskim demonstrantima. U Parizu, 25. septembra 2022.

IHR grupa je saopštila u nedelju da je najmanje 57 demonstranata ubijeno. Ukupan broj zvanično prijavljenih hapšenja popeo se preko 1.200.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borel u nedelju je osudio Iran zbog njegove “široko rasprostranjene i nesrazmerne upotrebe sile protiv nenasilnih demonstranata”.

On je rekao da će EU “nastaviti da razmatra sve opcije koje su joj na raspolaganju… da se pozabavi ubistvom Mahse Amini i odgovorom na proteste u Iranu, zemlji koja je već pod sankcijama zbog svog nuklearnog programa.

(RSE, foto: Beta-AP)