Skip to main content

Inicijativa za REKOM sa ambasadorima EU u Srbiji

Autonomija 20. јун 2012.
< 1 min čitanja

Predstavnici Inicijative za formiranje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o žrtvama ratova na prostoru bivše Jugoslavije (REKOM) razgovarali su danas u Beogradu sa ambasadorima država-članica EU o političkoj podršci za ideju formiranja REKOM-a, saopštila je danas ta regionalna inicijativa nevladinih organizacija.

Na sastanku, koji je u Beogradu organizovala Delegacija Evropske komisije u Srbiji, šef te delegacije, ambasador Vensan Dežer (Vincent Degert) podsetio je učesnike da  institucije EU podržavaju Inicijativu za osnivanje REKOM-a, jer ona doprinosi jačanju regionalne saradnje u suočavanju s prošlošću, piše u saopštenju za javnost.

Dodaje se da su ambasadori iskazali podršku procesu pomirenja u regionu preko kazivanja istine iz ugla žrtava i navodi da su ambasadori istakli da je proces suočavanja sa nedavnom prošlošću od veoma velike važnosti za region.

Predstavnici Inicijative za formiranje REKOM-a informisali su ambasadore o rezultatima i izazovima u procesu pridobijanja podrške državnih institucija da preuzmu odgovornost za osnivanje te međudržavne komisije.

Oni su zatražili podršku ambasadora zemalja-članica EU u komunikaciji sa domaćim političarima, kako bi proces REKOM postao međudržavni projekat koji nudi izlaz iz prošlosti i garancije da se zločini neće ponoviti.

Zagovarači su učesnicima sastanka predstavili „Kosovsku knjigu pamćenja“, koja sadrži imena žrtava sukoba na Kosovu u 1998. godini, kao dokaz odlučnosti organizacija za ljudska prava da pomognu ostvarivanje najvažnijeg zadatka REKOM-a:   imenovanju stradalih, ubijenih i nestalih u ratovima devedestih godina, navodi se u saopštenju za javnost.

Sastanku su ispred Inicijative za REKOM prisustvovali javni zagovara;i Nataša Kandić i Dinko Gruhonjić, kao i Maja Mićić iz Inicijative mladih za ljudska prava u Srbiji.

(Autonomija)