Skip to main content

Inicijativa parlamentu za razrešenje Vučića zbog zabrane održavanje Evroprajda

Info 30. авг 2022.
< 1 min čitanja

"Nema ustavnu nadležnost da zabranjuje niti dozvoljava bilo čija javna okupljanja"

Advokat Čedomir Stojković podneo je danas skupštini Srbije inicijativu za razrešenje predsednika Srbije Aleksandra Vučića zbog „protivustavne zabrane“ održavanja LGBT manifestacije Evroprajd u Beogradu.

Stojković je u inicijativi naveo da predsednik Republike „nema ustavnu nadležnost da zabranjuje niti dozvoljava bilo čija javna okupljanja“.

„Sloboda na javno okupljanje je neprikosnoveno pravo građana koje se ne može i ne sme ograničavati iz bilo kog drugog razloga sem onih koji su navedeni u Ustavu (bezbednost, zdravlje, moral, prava drugih). Suprotno Ustavu predsednik Republike je najpre preoteo nadležnost za ostvarivanje prava na javno okupljanje od vlade, a potom je tako uzurpiranu nadležnost iskoristio da povredi prava građana iz člana 54 Ustava i zabrani im javno okupljanje“, stoji u inicijativi.

Ocenjuje se da se takvim postupanjem predsednika Republike uspostavlja „opasan presedan“ i da je „nužno da Ustavni sud po zahtevu trećine poslanika utvrdi navedene povrede Ustava, a potom da Narodna skupština razreši predsednika“.

Inicijativa je upućena poslaničkim grupama Ujedinjeni, Demokratska stranka, Moramo – Zajedno, Evropski regioni, Zeleno-levi klub – Ne davimo Beograd, Savez vojvođanskih Mađara i Narodna stranka.

(Beta, foto: Autonomija)