Skip to main content

Inicijativa mladih ispred Predsedništva Srbije organizuje paljenje sveća za žrtve genocida u Srebrenici

Građani 10. jul 2023.
< 1 min čitanja

"Da iskažemo empatiju sa preživelima i porodicama žrtava”

Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji organizovaće sutra uveče, ispred zgrade Predsedništva Srbije u Beogradu, paljenje sveća za žrtve genocida u Srebrenici.

“Pozivamo vas da zajedno paljenjem sveća obeležimo 28. godišnjicu genocida u Srebrenici i iskažemo empatiju sa preživelima i porodicama žrtvama”, navela je Inicijativa mladih u saopštenju za javnost.

Dodali su da će, pored paljenja sveća, kroz umetničku instalaciju “Majčina marama”, simboličnim vezivanjem marame za maramu izraziti solidarnost sa ženama i majkama Srebrenice.

Instalacija “Majčina marama”, koju su kreirali Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa u saradnji sa Centrom za postkonfliktna istraživanja i Memorijalnim centrom Srebrenica, posvećena je ženama koje su preživele genocid u Srebrenici i njihovoj borbi za privođenje pravdi odgovornih za genocid.

“Komemorativnom akcijom želimo da pošaljemo poruku o važnosti iskazivanja poštovanja prema žrtvama, kako delima tako i javnim govorom, jer se samo tako mogu stvoriti uslovi u kojima se ovakvi zločini više nikada neće ponoviti”, navela je Inicijatva mladih za ljudska prava.

Događaj će početi u utorak, u 19.30 sati.

(Autonomija)