Skip to main content

Popović: Crnogorska kultura getoizirana; Nikčević: Opozicija će voditi računa o tome šta će pisati na Njegoševom spomeniku

Jugoslavija 09. jul 2023.
3 min čitanja

"Djelo Gorski vijenac je u obrazloženju okarakterisano kao 'jedno od najvećih djela srpske i jugoslovenske književnosti'"

Proglašavanje Njegoša za srpskog i jugoslovenskog pjesnika nastavak je asimilacije crnogorske nacije i kulturnog nasljeđa, kaže za Gradsku RTV crnogorski književnik Milorad Popović. Ističe da je opravdanje suverenističkih partija nakon glasanja za odluku koja sadrži takvo obrazloženje sramna i poziva intelektualce iz Crne Gore da se suprotstave novom falsifikovanju istorije.

Opozicija u Nikšiću nije smjela da učestvuje u usvajanju odluke o gradnji spomenika Petru II Petroviću Njegošu, čije djelo Gorski vijenac je u obrazloženju okarakterisano kao “jedno od najvećih djela srpske i jugoslovenske književnosti”, ističe Popović.

“Jer, ako se vladaru Crne Gore, velikom pjesniku evropskog romantizma, oduzmu njegova ontološka i identitetska svojstva onda je današnja Crna Gora slučajna i privremena tvorevina bez odjelite tradicije, kulture i budućnosti”, rekao je Popović.

Sama odluka o izgradnji spomenika Njegošu u Nikšiću nije problematična, smatra profesorica Filološkog fakulteta u Nikšiću Jasmina Nikčević. Kaže da će opozicija itekako voditi računa o tome šta će pisati na tom spomeniku i da će process izgradnje pomno pratiti. Obrazloženje, koje je, kako ističe, usvojila komisija Ministartsva kulture, druga je priča jer se u njemu, suprotno istini, navodi da je Njegošev Gorski vijenac djelo srpske književnosti.

“Jasno je kao dan da su se koristile reference i izvori, takođe po autorima možete vidjeti, koji zastupaju samo jednu stranu ideološku koja nema veze nit isa filologijom, niti sa istorijom književnosti niti sa istinom uostalom. Ali, umanjivati na taj način njegoša i ne naglasiti da je on najveći predstavnik naravno crnogorskoj jezika ali i svih južnoslovenskih književnosti opet rade ljudi koji ne znaju dovoljno ili koji u svakom slučaju imaju in eke druge namjere”, navodi Nikčević.

Popović podsjeća da je u Nikšiću, ali i brojnim drugim gradovima, crnogorska kultura getoizirana i da bi to trebao biti to razlog za zabrinutost suverenističkih partija.

“Manifestacije sa crnogorskim nacionalnim predznakom nije moguće organizovati u javnom prostoru kojim upravljaju lokalne samouprave. Stoga, nužno je postaviti pitanje rukovodstvu DPS-a i ostalih suverenističkih stranaka, koje ćute na brutalno ponižavanje i zatiranje crnogorskog kulturnog i nacionalnog bića: na progon pisaca, umjetnika, novinara, koji se odupiru velikosrpskom nacionalizmu, kao i na uništenje referentne kulturne produkcije, da li njihova pasivnost u tim sudbinskim pitanjima za opstanak nacije i države, znači odobravanje – novo ideološko-nacionalno konvertitstvo – ili je samo odraz nekompetentnosti, bojažljivosti i sitnog kalkulanstva?”, dodaje Popović.

Da je u Nikšiću postalo teško boriti se za crnogorsku kulturu i identitet potvrđuje i profesorica Nikčević. Građanski i antifašistički orijentisani Nikšićani pokušavaju u, kako kaže, izvrnutoj civilizaciji, da se protiv toga bore.

“Imamo vrlo restiktivnu mogućnost uopšte da dođemo do prostora u kojem bismo na neki način organizovali – i to i radimo, doduše – tribine, promocije knjiga, promocije događaja, ličnosti koji jasno govore o CG kakva je oduvijek bila. A ovo drugo što je na žalost u većini pa je naravno i većinsko neko kulturno bilo publicum, bilo mnjenje, bilo ono što se izvodi u svim tim salama, obojeno nekim drugim bojama neke druge Crne Gore – citat ili parafraza – na koju se mi nikada nećemo navići”, naglašava Nikčević.

Pad podrške koaliciji Za budućnost Crne Gore Nikčević komentariše optimistično, ali naglašava da treba istaći da “preletači” postoje na svakoj strani.

Profesorica Nikčević kaže da se nada da će nakon poslednjih ispada predsjednika opštine Marka Kovačevića Nikšićanima postati jasnije sa kakvom politikom imaju posla i da će se okrenuti drugačijim vrijednostima.

“Imam običaj da u tom smislu potegnem ono čojstvo crnogorsko koje moramo očigledno, sve što živimo nam pokazuje, da je to spremno za demisitifikaciju. Kao što postoje “preletači” iz nekadašnjeg suverenističkog bloka, koji se određuju prema aktuelnog vladajućoj priči koja sada gravitira oko Pokreta Evropa sad, jednako tako imate i preletače iz onih suprotstavljenih redova koji su bili oko Demokratskog fronta ili pokreta koalicije oko njega”, naglasila je Nikčević.

Popović pak poziva pisce, umjetnike, kulturne ustanove, ali i strukovna umjetnička i novinarska udruženja i nevladine organizacije, da se suprotstave zločinačkoj asimilaciji crnogorske kulture i nacije i uništenju građanskog duha društva.

“Ovu bitku možemo izgubiti samo ukoliko ćutnjom, licemjerjem, oportunizmom, dajemo velikosrpskim kleronacionalistima i šovinistima za pravo da nas gaze i ponižavaju”, zaključuje Popović.

(Gradski portal, Foto: Antena M)