Skip to main content

Igre u Sarajevu 38 godina kasnije – koje rekorde su oborile?

(Pod) razno 08. feb 2022.
< 1 min čitanja

Na današnji dan pre 38 godina u Sarajevu su otvorene 14. Zimske olimpijske igre. Sarajevo je bilo centar sveta tih 11 dana, a cela Jugoslavija učestvovala je u organizaciji ZOI.

Igre u Sarajevu trajale su do 14. februara 1984. godine, a na izgradnji objekata bila u angažovana preduzeća iz Bosne i Hercegovine, ali i cele Jugoslavije. Istovremeno, televizijske kuće iz svake republike i pokrajine bivše Jugoslavije pokrivala je po jedno borilište.

Razvoj u svim sferama i pozitivna društvena klima stigli su kao „posledica“ ZOI u Sarajevu.

Sarajevske Olimpijske igre obeležio je i veliki sneg koji je pao noć pred svečano otvaranje.

Učenici Prve i Druge gimnazije u Sarajevu su tada rukama skidali sneg sa stolica na stadionu, kako bi se otvaranje odvijalo bez problema.

Ukupna cena ZOI u Sarajevu je 141.647.000 dolara, a završene su sa suficitom od 12.000.000 dolara. To su bile prve Olimpijske igre završene suficitom. Sve prethodne su imale dugove za sobom i mnogi gradovi i zemlje domaćini imali su poteškoće da pokriju troškove.

Po mnogo čemu su Igre u Sarajevu bile rekordne – to su bile prve Igre na kojima nije bilo bojkota Severnoatlantskog ili Varšavskog pakta, bile su rekordne po broju zemalja učesnika.

Njih je pratilo oko dve i po milijarde gledalaca u svetu, bilo je 49 nacionalnih reprezentacija, podeljene su 222 medalje, učestvovalo je 2.691 sportista i trenera, prodato je 640.000 karata, a pratilo ih je 7.825 novinara i 760 redakcija.

Najuspešnije države bile su Istočna Nemačka (devet zlatnih, devet srebrnih i šest bronzanih medalja) i SSSR (šest zlatnih, 10 srebrnih i devet bronzanih medalja).

Maskota tih Igara bio je Vučko, a danas, 38 godina kasnije, Vučko je prošetao Sarajevom i privukao veliku pažnju građana i turista.

(N1)