Skip to main content

Hrvatska manjina po prvi put obeležila svoj nacionalni praznik u Hrtkovcima

Vojvodina 19. mar 2023.
3 min čitanja

"Sećanje na žrtvu, sećanje na tu cenu koju su Hrvati plaćali devedesetih godina"

U sremskom selu Hrtkovci, koje predstavlja simbol proterivanja Hrvata iz Vojvodine tokom devedestih godina 20. veka, danas je proslavljen praznik svetog Josipa, koji je jedan od četiri praznika hrvatske nacionalme manjine u Srbiji.

“S vama smo i među vama koji ste podneli najveću žrtvu za našu zajednicu, koju nikada nećemo zaboraviti. Došli smo da vam danas zahvalimo što ste smogli snage za novi početak, novo udruživanje i novu stranicu”, kazala je na proslavi predsednica Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) u Srbiji Jasna Vojnić.

Predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov čestitao je na odluci HNV-u da se jedan od praznika hrvatske zajednice obilježi u Hrtkovcima.

On je čestitku je uputio i meštanima Hrtkovaca koji su odlučili da zajedno s meštanima sela Nikinci i Platičevo osnuju svoje hrvatsko kulturno udruženje, kao mesto gde će se okupljati i kao prostor u kojem će delovati kako bi sećanje, ali i kulturno stvaralaštvo, razvijali na tom mestu.

“Ne smemo zaboraviti sudbinu Mijata Štefanca i ne možemo zaboraviti brojne vaše sumeštane koji su morali ovaj prostor, vaš prostor, ovo mesto, vaše mesto, napustiti devedesetih godina 20. veka”, kazao je Žigmanov i dodao da je to sećanje na tu žrtvu, sećanje na tu cenu koju su Hrvati plaćali devedesetih godina.

“Tu smo da zajedno s vama gradimo i to sećanje, da iskazujemo pijetet spram onih koji su bili žrtve, i na kraju ali ne manje važno, da s onima koji su otišli s ovog prostora i koji su danas najviše u Republici Hrvatskoj, obnavljamo i gradimo veze i odnose, kako bi život ovde u Hrtkovcima imao perspektivu”, rekao je Žigmanov, koji je i ministar za ljudska i manjinska prava Srbije.

On je istakao su Hrvati u Srbiji sada drukčije pozicionirani u strukturama vlasti, što otvara “jednu novu perspektivu” i dodao kako verujem da će se posledice toga osetiti i u svakoj lokalnoj zajednici,

Misu u crkvi Svetog Klementa predvodio je biskup Sremske biskupije Fabijan Svalina koji je rekao da još uvek postoji puno rana koje ljudi s tih prostora nose, pogotovo iz Srema.

On je izrazio uverenje da su okupljanja poput današnjeg jedan korak prema izlečenju svega onoga što se dogodilo i pogled prema budućnosti.

Ovo je prvi put da je hrvatska nacionalna manjina u Srbiji jedan od svoja četiri praznika proslavila u Hrtkovcima, mestu koje je sinonim za stradanja Hrvata iz devedeseth godina 20. veka.

Šestog maja 1992. u Hrtkovcima je održan predizborni miting Srpske radikalne stranke na kom su pročitani spiskovi meštana nesrpske nacionalnosti, posle čega je počeo progon Hrvata iz tog sela.

U tom periodu je ubijen i meštanin Mijat Štefanec.

U periodu između 1991. i 1995. godine, na teritoriji Vojvodine, sprovođena je kampanja zastrašivanja i pritisaka na hrvatsko stanovništvo, s ciljem da se oni isele iz svojih kuća i napuste Srbiju.

Ishod te kampanje, čiji se intenzitet menjao i dostizao vrhunce u drugoj polovini 1991. godine, od proleća do jeseni 1992. i u leto 1995. godine, bilo je proterivanje nekoliko desetina hiljada Hrvata iz Vojvodine.

Presuda predsedniku Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislavu Šešelju od 10 godina zatvora pred Haškim tribunalom je ujedno i jedina presuda koja je pred međunarodnim i domaćim sudovima izrečena za prisilno iseljavanje Hrvata iz Vojvodine.

Šešelj je sredinom 2018. godine kupio kuću u Hrtkovcima, u kojoj su od tada održavani kongresi SRS-a.

Pre pola godine, a 30 godina od proterivanja Hrvata s prostora Srema osnovano je Hrvatsko kulturno društvo “Dr Nikola Dogan”, koje okuplja Hrvate iz Hrtkovaca, Platičeva i Nikinaca.

Nikola Dogan (1944-2007), rođen u Hrtkovcima, hrvatski je teolog, katolički sveštenik i visoki crkveni zvaničnik.

Bio je generalni vikar Đakovačke i Sremske biskupije, kanonik i prvi dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu, kao i kanonik Stolnoga kaptola.

(Autonomija)