Skip to main content

Hrvatska danas završava pregovore sa EU

Aktuelno 30. jun 2011.
2 min čitanja

Hrvatska danas i formalno, posle gotovo šest godina,  završava pristupne pregovore s Evropskom unijom.

Novi korak na evropskom putu Hrvatska pravi poslednjeg dana mađarskog šestomesečnog predsedavanja Evropskom unijom.
Na Međuvladinoj konferenciji o pristupanju, na ministarskom nivou, Hrvatska će zatvoriti poslednja četiri poglavlja: Tržišno takmičenje, Pravosuđe i temeljna prava, Finansijske i budžetske odredbe i Ostala pitanja.
Hrvatsku delegaciju predvodiće ministar spoljnih poslova Gordan Jandroković, a sa evropske strane mađarski ministar spoljnih poslova Janoš Martoni.

 

I Srbija će imati korist
Ovih dana domaći, ali hrvatski političari uveravaju da će i Srbija imati više koristi od kada njen sused uđe u EU.
Najveća će svakako biti ekonomska korist jer, kako kaže ministar ekonomije Nebojša Ćirić, trgovina će sa Hrvatskom biti potpuno liberalizovana, kao i sa delom EU, pa će tako na primer, proizvođači duvana u Srbiji, poput Filip Morisa i BAT-a, moći da izvoze cigarete na hrvatsko tržište, što do sada nisu mogli.
Direktor Centra za novu politiku Vladimir Todorić slaže se s ocenama da će Srbija imati ekonomske koristi od kada Hrvatska uđe u EU, jer je do sada Hrvatska bila lider u regionu u slobodnoj trgovini, a njenim ulaskom lider CEFTA će postati Srbija.
„S druge strane, mora se imati u vidu da će Hrvatska predstavljati svojevrsnog ambasadora Zapadnog Balkana u EU i da će, kada se bude gledalo da li su Srbija, Crna Gora, Makedonija i ostale zemlje Balkana spremne za članstvo u EU, prosuđivati sposobnost Hrvatske da ispunu obaveze koje je preuzela ulaskom u EU“, smatra Todorić.
Na pitanje koliko će Srbiji biti potrebno vreme da dođe do stadijuma u kom se sada nalazi Hrvatska, dakle, na pragu članstva u EU, on kaže da se većina koraka na putu ka EU već zna i da ako Srbija počne pregovore o članstvu do kraja sledeće godine, oni neće biti zaključeni za još tri ili četiri godine, jer toliko traju.
„Pregovori su vrlo ozbiljna stvar, gde se država menja pravno, ekonomski, tako da bi u najboljem mogućem slučaju 2015, ako smo rešili sva politička pitanja do tada, mogli da potpišemo ugovor o pristupanju“, ocenjuje Todorić.
On, međutim podseća i da taj ugovor potom treba da ratifikuju sve članice EU, za šta je takođe potrebno dve do tri godine. „Gledano kalendarski, 2018, 2019. je naoptimalniji scenario za ulazak Srbije u EU“, zaključuje on.

 

(B92)