Skip to main content

Pajtić: Vučić odluku o sankcijama Rusiji prebacuje na parlament zbog rejtinga

Info 09. avg 2022.
2 min čitanja

“Stavljanje na dnevni red skupštine dokumenta koji bi na neki način za posledicu imao uvođenje sankcije Rusije jeste pokušaj da Vučić prebaci odgovornost na parlament i pilatovski “opere ruke”, a da njegov rejting ostane neokrnjen”, kaže u intervjuu za novine “Nova” profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu i bivši predsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić.

Kako su novine i portal Nova pisale odluka o uvoženju sankcija Rusiji biće, na neki način, prepuštena srpskom parlamentu. Ovo pitanje, kako saznajemo, neće biti eksplicitno postavljeno, niti će poslanici direktno odlučivati jesu li za ili protiv uvođenja sankcija, već kao da se izjašnjavaju o daljem evropskom putu države i usklađivanju sa politikom EU.

Na pitanje da li se pitanje uvođenja sankcija Rusiji može provući kroz skupštinsku proceduru i šta predsednik Srbije Aleksandar Vučić time dobija, Bojan Pajtić odgovara:

“Mislim da je pre svega važno pokazati solidarnost sa Ukrajinom, a Srbija u tom smislu kasni. Stavljanje na dnevni red skupštine dokumenta koji bi na neki način za posledicu imao uvođenje sankcije Rusije jeste pokušaj da Vučić prebaci odgovornost na parlament i pilatovski “opere ruke”, a da njegov rejting ostane neokrnjen. Nije u nadležnosti parlamenta da vodi politiku, po Ustavu to radi vlada. S obzirom na to da većina zna da Vučić bira mandatara, ali i članove vlade, u slučaju da Vlada donese odluku o uvođenju sankcija Rusiji, tad bi bilo jasno da iza te odluke stoji Aleksandar Vučić”, kaže Pajtić i dodaje:

“Ovako ako se odgovornost prebaci na parlament, Vučić može da fingira da je parlament doneo neki dokument mimo njega. Njemu je rejting iznad svega, a državni interes poslednja rupa na svirali, pa mislim da ćemo u konačnici neku vrstu sankcija Rusiji morati da uvedemo, a moguće i tako što će skupština usvojiti neku neobavezujuću deklaraciju, a da se zatim Vlada u donošenju odluka poziva na nju”.

(Jelena Jelovac, Nova / Foto: Beta)