Skip to main content

Guterres: Svijet se mora probuditi, na rubu smo ponora

Aktuelno 21. sep 2021.
2 min čitanja

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres je u obraćanju na otvaranju 76. sjednice Generalne skupštine UN-a poručio da se svijet konačno mora probuditi.

“Ovdje sam da alarmiram. Svijet se mora probuditi. Na rubu smo ponora”, kazao je Guterres.

Istakao je da je današnji multilateralni sistem previše ograničen u svojim instrumentima i kapacitetima, prenosi Anadolija.

“Moramo osigurati da se Ujedinjene nacije prilagode novoj eri”, rekao je čelnik UN-a.

‘Svijet nikad nije bio podijeljeniji’

Dodao je da su najnovije krize u svijetu jasno razotkrile sve nedostatke i slabosti.

“COVID-19 i klimatska kriza pokazali su krhkosti u društvima, ali umjesto poniznosti pred ovim historijskim izazovima, vidimo oholost”, kazao je Guterres te upozorio da se međunarodna zajednica suočava s “najvećim brojem kriza u našim životima”.

“Naš svijet nikada nije bio ugroženiji ili podijeljeniji. Pandemija COVID-19 je pokazala ogromne nejednakosti. Klimatska kriza hara planetom. Preokret od Afganistana preko Etiopije do Jemena i šire ugrožavaju mir. Talas nepovjerenja i dezinformacija polarizira ljude i paralizira društva. Ljudska prava su izložena napadima, kao i nauka”, rekao je.

Guterres je upozorio na ogromnu nejednakost u pristupu vakcinama u razvijenim zemljama, dok mnogi u zemljama u razvoju očajnički žele imunizaciju.

“Ovo je moralna optužnica protiv stanja našeg svijeta. Prošli smo ispit iz nauke, ali dobivamo F (nedovoljan) iz etike”, kazao je.

‘Recept za nevolje’

Dalje je upozorio da će se prema trenutnim nacionalnim klimatskim obavezama emisije povećati za 60 posto do 2030. godine, što će, kako je rekao, donijeti “pakleni porast temperature od najmanje 2,7 stepeni iznad predindustrijskog nivoa”, budući da države ostaju “svjetlosne godine daleko od postizanje naših ciljeva.”

“Umjesto puta solidarnosti, mi smo u slijepoj ulici uništenja”, rekao je Guterres.

Upozorio je i na opasnosti koje predstavlja stalni rivalitet velikih sila Kine i Sjedinjenih Američkih Država, rekavši da strahuje da svijet ide prema “dva različita skupa ekonomskih, trgovinskih, finansijskih i tehnoloških pravila; dva različita pristupa u razvoju umjetne inteligencije, i na kraju, postoji rizik od dvije različite vojne i geopolitičke strategije”.

“To je recept za nevolje. To je daleko manje predvidljivo od hladnog rata”, kazao je Guterres.

(AJB/Agencije, foto: Beta-AP)