Skip to main content

Gutereš povodom Dana UN: Što pre svakoj osobi obezbediti vakcinu protiv kovida

Aktuelno 24. okt 2021.
< 1 min čitanja

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš rekao je povodom 24. oktobra, Dana UN, da svakoj osobi, svuda na svetu, treba obezbediti pristup vakcinama protiv kovida-19, i to što pre.

„Kovid-19, konflikti, glad, siromaštvo i problemi koje donose promene klime podsećaju nas da je naš svet daleko od savršenog. Ali, jasno nam ukazuju i da je solidarnost jedini put napred“, naveo je Gutereš u saopštenju povodom 76. godisnjice od osnivanja UN.

On je istakao da se treba okupiti radi zajedničkog odgovora na velike izazove i u dostizanju Ciljeva održivog razvoja „tako što ćemo svakoj osobi, svuda na svetu, obezbediti pristup vakcinama protiv kovida-19, i to što pre“.

„Tako što ćemo štititi i poštovati prava i dostojanstvo svih ljudi – posebno najsiromašnjih i najugroženijih, devojčica i žena, dece i mladih. Tako što ćemo nastojati da zaustavimo konflikte koji na našem svetu ostavljaju ožiljke i odvažno se obavezati na borbu protiv promena klime za spas planete – i održati reč“, naveo je Gutereš.

Podsetio je da su UN nastale pre 76 godina, kao nosilac nade za svet koji je izranjao iz senke katastrofalnog sukoba i dodao da danas žene i muškarci svetske organizacije i dalje šire tu nadu u celom svetu.

„Vrednosti na kojima se već 76 godina temelji Povelja UN – mir, razvoj, ljudska prava, i mogućnosti za sve – nemaju rok trajanja. Danas, kad obeležavamo Dan UN, neka nas ti ideali ujedine i podstaknu da u potpunosti ostvarimo obećanje, potencijal i nadu koju simbolizuju Ujedinjene nacije“, zaključio je Gutereš.

(Beta, ilustracija: Pixabay)