Skip to main content

Građanski preokret: Zrenjanin da raskine ugovor o prečistaču otpadnih voda

Lokalne samouprave 06. okt 2021.
< 1 min čitanja

Građanski preokret je pozvao gradsku vlast Zrenjanina da raskine ugovor o izgradnji prečistača otpadnih voda zaključen s kompanijom „Metito“ iz Ujedninjenih Arapskih Emirata.

Od gradske uprave je zatraženo da ne povlači dalje štetne korake u saradnji s „Metitom, poput današnje odluke Gradskog veća da njenoj lokalnoj ispostavi – preduzeću „Begej Water“ neposrednom pogodbom i bez naknade ustupi zemljište za izgradnju postrojenja.

„Ugovorom s ‘Metitom’, Zrenjanin postaje prvi grad u Srbiji u kojem će biti primenjen model javno-privatnog partnerstva u upravljanju otpadnim vodama. Na taj način, Zrenjanin nastavlja da bude eksperimentalno mesto za netransparentne i koruptivne poslove u vezi s vodom, s obzirom na to da je i neuspešno postrojenje za prečišćavanje pijaće vode, ugovoreno 2015. godine, bilo prvo iskustvo u Srbiji s privatnim postrojenjem koje se uključuje u vodosnabdevanje“, saopštio je Građanski preokret.

Naglašeno je da je Zrenjaninu potreban prečistač otpadnih voda do kojeg će se doći na ispravan način – nakon stručne analize alternativnih rešenja, javne rasprave i međunarodnog takmičenja ponuđača, transparentno, a ne preko politički oktroisanog investitora i još jednog eksperimenta nad gradom.

„Preduzeće kojem Grad Zrenjanin namerava da ustupi zemljište i prečišćavanje otpadnih voda nema ni jednu poslovnu referencu u Srbiji i Evropi, a posao mu je poveren na osnovu ugovora između Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Srbije i korporacije ‘Metito utilities ltd’ iz Ujedinjenih Arapskih Emirata“, istakao je Građanski preokret.

(Beta)