Skip to main content

Izložba grafiti umetnika Uroša Štrboje od sutra u galeriji Arhiva Vojvodine

Kultura 06. okt 2021.
< 1 min čitanja

Izložba pod nazivom „biPolaroid“ vizuelnog umetnika iz Novog Sada Uroša Štrboje biće otvorena sutra u galeriji Arhiva Vojvodine, prisustvujete svečanom otvaranju.

Poznat pod pseudonimom Risk, Štrboja je pionir regionalne grafiti scene i ulične umetnosti, koji već duže od 20 godine interveniše u javnom prostoru kroz razne vrste medija, tipografije i tehnike crtanja slobodnom rukom, navodi se u pratećem materijalu uz izložbu. 

Brojni grafiti i murali koji krase zidove Novog Sada i drugih gradova u Srbiji i regionu su delo ovog autora.

“Ovog puta imaćemo priliku da vidimo kako Uroš preispituje bipolarni poremećaj ličnosti kroz novu vrstu umetničkog izraza. Seriju radova koje predstavlja čine četiri monodiptiha, izraza svojstvenog autorovom radu”, piše u materijalu.

Objašnjava se da monodiptisi predstavljaju dve oprečne emocije prisutne unutar jedne osobe, izražene kroz kontrastne kombnacije boja, a sam “biPolaroid” ima za cilje da bude više od svojevrsne igre reči: autor kritikuje odrednicu „poremećaj“ i skreće pažnju na ideju da su stavovi društva ono što često onemogućava osobe sa bipolarnim stanjima da žive ispunjenu svakodnevnicu, a ne njihov lični nedostatak.

(Autonomija)