Skip to main content

Građanske inicijative: Tužilaštvo da objasni postupanje po prijavama protiv direktora škola

(Pod) razno 25. нов 2020.
2 min čitanja

Građanske inicijative (GI) zahtevaju od javnog tužilaštva da objasni process prihvatanja, kao i najavljenog odbacivanja, krivičnih prijava protiv direktora škola koji su prijavljeni za krivično delo ugrožavanja zdravlja života zaposlenih i učenika škola zbog nošenja zaštitnih maski.

„Pozivamo nadležne institucije da pokrenu postupak ispitivanja rada Trećeg osnovnog javnog tužilaštva, kao i uticaj na rad tužilaštva od strane Ministarstva pravde“ – navodi se u saopštenju.

Oni su podsetili da je Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu naložilo policiji da ispita direktore škola o tome čije su preporuke poštovali tokom i po završetku vandrednog stanja i koje epidemiološke mere su primenjivane u školama u cilju borbe protiv virusa Covid19, kako je objavljeno u listu “Danas”.

„Krivične prijave je podneo predsednik Sindikata zaposlenih policije Dejan Đukić. Po ovim prijavima, u koje su i Građanske inicijative imale uvid, direktorima se na teret stavlja da su poštujući preporuke Kriznog štaba prekršili Ustav i odluke Skupštine Srbije i stav Svetske zdravstvene organizacije, koja je „potvrdila da maske ne štite od virusa kovid 19“. Nakon toga, u ekspresnom roku, Branko Ružić, ministar prosvete, je objavio da se Ministarstvo pravde i tužilaštvo dogovorilo da odbaci ove krivične prijave“ – istakli su iz Građanske inicijative.

Dodaju da Uredba o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti Kovid19 predviđa obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru.

Kada je reč o merama u školama, Uredba upućuje na preporuke i instrukcije Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, po kojima je predviđeno obavezno nošenje maski u školama, kako učenika tako i zaposlenih.

„Odluku Trećeg osnovnog javnog tužilaštva da postupi po pomenutoj krivičnoj prijavi i naloži policiji da pozove direktore na ispitivanje, predstavlja podršku teorijama zavere i širenja lažnih vesti koje značajno ugrožavaju borbu protiv pandemije Covid-19 u Srbiji. Ova krivična prijava nema utemeljanja ni u pravu, ni u osnovnim principima ljudskih prava i sloboda“ – navodi GI.

Prema njihovim rečima, odluka tužilaštva i postupanje policije šalje nejasne i kontradiktorne poruke građanima, urušava njihovo poverenje u institucije i ugrožava borbu protiv pandemije.

„Neophodno je da se tužilaštvo izjasni po kom osnovu je postupilo po krivičnoj prijavi, imajući u vidu da su direktori škola postupali na osnovu mera i preporuka Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i svih drugih institucija, koje zahtevaju nošenje zaštitnih maski na javnim mestima u zatvorenom prostoru. Ukoliko javno tužilaštvo smatra da bi određene epidemiološke mere trebalo preispitati, onda bi takvo postupanje trebalo usmeriti na donosioce mera, a ne na one koji mere poštuju i primenjuju. Takođe, najava odbacivanja prijava na ovaj način, po nalogu Ministarstva pravde, duboko zadire u nezavisnost pravosuđa. Ovaj ceo proces ponovo ukazuje na činjenicu da vladavina prava u Srbiji ne postoji“ – stoji u saopštenju.

(Danas)