Skip to main content

Građanske inicijative: Osuda ruske invazije na Ukrajinu 29 organizacija i pojedinaca

Građani 17. mar 2022.
< 1 min čitanja

Organizacije civilnog društva navele su danas u zajedničkom saopštenju da „ruska invazija na Ukrajinu izaziva duboku zabrinutost na Zapadnom Balkanu“.

U saopštenju koje je prosledilo udruženje građana Građanske inicijative se navodi da je „ruska invazija na Ukrajinu negativno uticala na međunarodni poredak zasnovan na pravilima“, a da je „Zapadni Balkan posebno ranjiv na globalna dešavanja, koja ugrožavaju međunarodno pravo, demokratiju i ljudska prava“.

„Mi, predstavnici organizacija civilnog društva sa Kosova i iz Srbije, osuđujemo agresiju Rusije na Ukrajinu i pozivamo naše vlade da se pridruže stavu Evropske unije. Apelujemo na EU i njene države članice da promene paradigmu proširenja, kako bi osigurale praktičan i proaktivan pristup evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana. Pozivamo širu međunarodnu zajednicu da podrži naš region, u cilju obezbeđivanja održivog mira i bezbednosti“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da trenutna situacija podvlači „važnost dijaloga između Kosova i Srbije, za obezbeđivanje održivog mira, prosperiteta i blagostanja svih građana“.

Među 29 organizacija i pojedinaca koji su potpisali zajedničko saopštenje su i Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP), Institut za evropske poslove (IEA), Kosovski centar za bezbednosne studije, Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM), akademik univerziteta u Prištini Vjolca Krasnići, Inicijativa mladih za ljudska prava – Srbija i Inicijativa mladih za ljudska prava – Kosovo.

(Beta)