Skip to main content

Građanska Vojvodina: Ponavljaju se opasne pretnje Brajanu Brkoviću, građani da se usprotive nasilju

Ogledalo 18. feb 2022.
2 min čitanja

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina najoštrije osuđuje sve učestalije užasne pretnje novosadskom aktivisti Brajanu Brkoviću i poziva građane da iskažu solidarnost i dignu glas protiv opasnih gebelsovskih metoda targetiranja “nepodobnih” građana koje društvo vode u tragediju.

Upozoravamo nadležne institucije da ignorisanjem poziva na linč koje se plasiraju preko tabloidnih medija, bez ikakvih posledica, guraju društvo u haos.

Pitamo policiju i tužilaštvo u čije ime i po čijem nalogu jedan opskurni tabloid bez ikakvih posledica huška javnost na likvidaciju pojedinaca koje oni targetiraju kao državne neprijatelje. U čiju su se službu stavili državni organi koji imaju ustavnu i zakonsku obavezu da brinu o bezbednosti građana?

Kako je moguće da bilo ko u ovoj zemlji bez straha od “sile zakona” uzima pravdu u svoje ruke? Šalju li državni organi poruku građanima time da se i oni samoorganizuju jer država zapravo više ne postoji?

Brajan Brković našao se na opasnoj poternici tabloida koji podiže optužnice i presuđuju po uzoru na formacije iz najstrašnijeg perioda istorije dvadesetog veka.

Brajan Brković proglašen je za “antisrpsku marionetu” koja ima “samo jedan cilj – destabilizaciju Srbije”, te optužen da je “povezan sa stranim centrima moći i bezbednosnim službama”.

Na takvoj poternici mogao bi se naći bilo koji građanin koji se ne uklapa u matricu horde. I naći će se, ukoliko se horde ne zaustave.

Brajan Brković i ranije je bio na meti naci grupa, koje mogu dobiti krila i postati opasne samo u onom društvu u kojem su institucije države podrška i utočište za nasilnike.

Građani ipak imaju moć da se se usprotive nasilju. I to više nije pitanje izbora, već krajnje nužde. Alternativa je vladavina horde.

Građansku Vojvodinu čine Centar za regionalizam, Građanska akcija Pančevo, Zelena mreža Vojvodine, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Vojvođanski građanski centar, Centar građanskih vrednosti Subotica, Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Centar za interkulturnu komunikaciju.

(Građanska Vojvodina)