Skip to main content

Građanska Vojvodina: Neizreciva tragedija je opomena celom društvu

Izdvajamo 03. мај 2023.
< 1 min čitanja

Nema nevinih u društvu koje je do te mere satkano od nasilja i koje žmuri na patnje slabijih. I nema izgovora. Ovo je možda i poslednja opomena.

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina izražava ogromnu tugu zbog tragedije u beogradskoj osnovnoj školi i saučestvuje u boli roditelja nastradale dece u aktu bezumnog nasilja.

Ukoliko uopšte ima morala među nosiocima političke moći, koji su ključni protagonisti kreiranja atmosfere nasilja u društvu, najmanje što možemo da zahtevamo je ostavka ministra prosvete zbog neprimerene reakcije na omogucavanje kriminalcima da snimaju spotove u prostoru škole.

Zato pre svega pozivamo građane da svako pojedinačno ličnim primerom pruži otpor nasilju koje dominira u javnom životu u Srbiji.

Građani Srbije, odgovornost za to što smo i najmlađim naraštajima kao jedino nasleđe namenili mržnju i nasilje je na svima nama. I ta odgovornost ogleda se u svim segmentima.

Kad biramo medijske rijalitije koji promovišu bestidnost i nasilje, i tabloide koji targetiraju ljude.

Kada sledimo političke aktere koji promovišu vulgarnost, bahatost i nipodaštavaju neistomišljenike.

Kada sledimo javni narativ koji ismeva svaku nevinost i naivnost, a potencira bestidnost. Kada ćutimo na nasilje nad slabijima i marginalizovanima.

Kada ćutumo na veličanje kriminalaca i zločinaca.

Kad dozvoljavamo da nam postrojavaju decu pod neofašističkim obeležjima.

Nema nevinih u društvu koje je do te mere satkano od nasilja i koje žmuri na patnje slabijih. I nema izgovora. Ovo je možda i poslednja opomena.

Građansku Vojvodina čine Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Centar za regionalizam, Građanska akcija Pančevo, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za interkulturnu komunikaciju, Zelena mreža Vojvodine i Centar građanskih vrednosti iz Subotice.

(Autonomija)