Skip to main content

Građanska Vojvodina: Građani da iskažu otpor prema policijskoj torturi nad migrantima

Izdvajamo 26. apr 2023.
< 1 min čitanja

"Odraz frustracija društva u Srbiji u kojem dominira govor mržnje i netrpeljivosti"

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina najoštrije je danas osudila upotrebu policijske sile nad migrantima u prihvatnom centru u Somboru i pozvala građane da ne podlegnu ksenofobiji.

“Upozoravamo javnost da nasilje nad ljudima koj su bili prinuđeni da napuste svoje domove zbog ratova ili nemaštine odražava atmosferu u društvu u Srbiji i odnos institucija prema slabijima i nezaštićenima”, navela je Građanska Vojvodina u saopštenju za javnost.

Na snimku koji je na zvaničnoj Instagram stranici objavilo udruženje MVI (Medical Volonteers International Serbia) prikazano je kako uniformisani policajci batinaju dvojicu migranata palicom i nogama.

Takođe, na društvenim mrežama pojavio se i snimak policijskog batinanja migranta na graničnom prelazu Mali Zvornik iz Srbije prema Bosni i Hercegovini.

“Policijska tortura nad migrantima odraz je frustracija društva u Srbiji u kojem dominira govor mržnje i netrpeljivosti prema drugačijima u bilo kom pogledu. Očekujemo da Sektor unutrašnje kontrole MUP-a obavesti javnost o rezultatima istrage i merama koje su preduzete protiv policajaca koji su primenili brutalnu fizičku silu nad migrantima”, piše u saopštenju Građanske Vojvodine.

Pozvali su građane da iskažu solidarnost prema ljudima koji traže pravo na normalan život.

“Građanski otpor prema takvom nehumanom postupanju državnih službenika jedina je brana i uspostavljanju ‘zakona batine’ u našem društvu”, ocenjuje se u saopštenju.

Građansku Vojvodina čine Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Centar za regionalizam, Građanska akcija Pančevo, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za interkulturnu komunikaciju, Zelena mreža Vojvodine i Centar građanskih vrednosti iz Subotice.

(Autonomija)