Skip to main content

Prvog maja premijera dokumentarnog filma NDNV-a o vijetnamskim radnicima u Linglongu

Izdvajamo 26. апр 2023.
< 1 min čitanja

U filmu govore oni koji su direktno učestvovali u događajima

„Pakao na zemlji banatskoj“, dokumentarni film o vijetnamskim radnicima na gradilištu fabrike kineske fabrike guma Linglong u Zrenjaninu u produkciji Nezavisnog društva novinara Vojvodine, biće premijerno prikazan u Zrenjaninskom socijalnom forumu, simbolično 1. maja, na Međunarodni praznik rada.   

Autor filma je novinar Darko Šper.

O događajima koji su obeležili 2021. godinu u krugu fabrike Linglong u filmu govore oni koji su u njima direktno učestvovali.

Njihova ocena je jedinstvena, kineski investitor prekršio je osnovna ljudska prava i prava zaposlenih u Srbiji, a vijetnamske radnike učinio žrtvama trgovine ljudima, navodi se u pozivu na premijeru.

“Više od godinu dana nakon medijskih objava o nehumanim uslovima života i rada vijetnamskih radnika na gradilištu kineske fabrike guma Linglong nema dovoljno zvaničnih podataka o tome šta se zapravo događalo mesecima u industrijskoj zoni na obodu Zrenjanina”, navodi se u pozivu.

Podeća se da su se svi vijetnamski radnici vratili u zemlju porekla, a država Srbija ih ni na koji način nije zaštitila.

Premijera je zakazana za 1. maj u 17 sati, u prostorijama Zrenjaninskog socijalnog foruma, a nakon filma planirana je diskusija sa publikom.

Film je nastao u produkciji Nezavisnog društva novinara Vojvodine u okviru projekta „Sledeća stanica, Zrenjanin: Linglong i putevi modernog ropstva“.

Taj projekat je deo Programa malih medijskih grantova, koji finansira Ambasada SAD a administrira Nezavisno udruženje novinara Srbije.

(Autonomija)